Privreda
16

Prilika za BiH, projekt gasovoda TAP izabran ispred Nabucco Westa

FENA
Shah Deniz Consortium odabrao je trasu gasovoda TAP (Transadriatic Pipeline) za transport azerbejdžanskog gasa za evropsko tržište, potvrdio je u razgovoru za Fenu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH dr. Zlatko Lagumdžija.

Kako je rekao ministar Lagumdžija, njemu je Michael Hoffmann, direktor za vanjske poslove TAP AG, danas pisanim putem službeno potvrdio da je projekat gasovoda TAP odabran ispred konkurentskog projekta Nabucco West.

"Ovo je jedna od najboljih vijesti koju sam čuo u posljednje vrijeme. Ona je rezultat višemjesečnog koordiniranog rada MVP-a BiH sa drugim nadležnim institucijama BiH. Radi se o izuzetno dobroj stvari koja se desila BiH. Aktiviranjem ovog projekta BiH će konačno biti ucrtana u gasnu kartu Evrope kao dio evropskog gasnog prstena kroz koji će se vršiti transport gasa za zemlje EU sa azerbejdžanskih gasnih polja. Ovim prestajemo biti "slijepo crijevo" gasne mreže jer ćemo biti na trasi transporta gasa, a to znači dodatne prihode BiH po osnovu transporta gasa prema drugim zemljama i mogućnost kvalitetnije diverzifikacije gasa širom BiH. Zatim dobijamo nezavisnost i sigurnost kada je u pitanju snabdjevanje krajnjih potrošača, jer ćemo pored ruskog na raspolaganju imati i gas iz Azerbejdžana, a na izgradnji budućeg gasovoda kroz BiH bit će angažovane domaće, kompanije iz BiH", rekao je Lagumdžija u razgovoru za Fenu.

Na pitanje šta sve ovo konkretno znači građanima BiH, šef diplomatije BiH kazao je kako ovo dugoročno, prije svega, znači "da se minimizira mogućnost prijetnje ostanka bez snabdjevanja gasom što nam se u ranijim godina znalo često desiti pogotovo u zimskim mjesecima".

"Ekonomski gledano za očekivati je i moguće smanjenje cijene gasa, jer više nećemo imati samo jednog dobavljača, a svakako se očekuje značajan prihod od transporta gasa", kazao je Lagumdžija.

Ministar vanjskih poslova BiH dodao je kako, naravno, "ova odluka nije došla iznenada".

"Ona je rezultat tihih, ali snažnih diplomatskih aktivnosti koje su se okončale na najbolji način po Bosnu i Hercegovinu. Iza nje stoji puno rada i zalaganja, a intezivni pregovori o ovome traju već više od godinu dana. Naročito smo bili aktivni u zadnjih par mjeseci, kada sam na ovu temu imao intezivne diplomatske kontakte na ministarskom i predsjedničkom nivou od Atine i Bakua do Tirane i Dubrovnika, te smo uspjeli finalizirati ovu priču u korist Bosne i Hercegovine. Naš projekat je pobjedio u vrlo jakoj konkurenciji. Smatram da Bosanci i Hercegovci trebaju biti ponosni da će biti dijelom ovog historijskog i geostrateškog projekta od kojeg ćemo svi imati koristi", istakao je Lagumdžija.

TAP je gasovod kojim će se Evropa snabdjevati gasom iz najvećeg gasnog polja u Azerbejdžanu Shah Deniz II. BiH i susjedne zemlje su vezane na TAP projektom gasovoda IAP (Ionian Adriatic Pipeline) na kojem zajednički već nekoliko godina radimo sa našim susjedima Hrvatskom, Crnom Gorom, te Albanijom i Grčkom.

Tokom ovog mjeseca ministar Lagumdžija je boravio u posjeti Azerbejdžanu prilikom koje se sastao sa predsjednikom Aliyevim, premijerom Rasizadeom, ministrom ekonomskog razvoja Mustafayevom i ministrom vanjskih poslova Azerbejdžana Mammadyarovom, gdje je osim o projektu TAP-a razgovarao o potencijalima BiH i mogućnosti ulaganja u druge projekte. U vezi TAP-a u Dubrovniku je u junu upriličen sastanak ministara vanjskih poslova Grčke, Hrvatske, Italije, Albanije, Crne Gore i BiH na kojem je potpisana zajednička izjava povodom podrške izgradnji trans-jadranskog plinovoda (TAP) i naknadnom povezivanju istog na jonsko-jadranski plinovod (IAP).

Ministar Lagumdžija se osvrnuo i na projekat "Južni tok" koji je bio jedna od tema razgovora sa Ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom prilikom posjete Moskvi krajem maja ove godine. Naglasio je da je projekat gasovoda "Južni tok" od jednakog značaja za BiH, te da i za ovaj projekat lobiramo na isti način kao i za TAP.

"Za Bosnu i Hercegovinu je važno da pruži podršku i sudjeluje u srodnim regionalnim projektima kao što su TAP i Južni tok čime će se omogućiti sigurnija i ekonomski isplativija opskrba Bosne i Hercegovine gasom. Nadamo se da će Južni tok također proći kroz BiH, jer ova dva kompatibilna projekta će nam osigurati energetsku stabilnost, a diverzifikacija dobavljača će uticati na povoljnije uslove korištenja gasa i sniženje relativno visokih cijena prirodnog gasa koje trenutno plaćaju domaćinstva i industrijski sektor. Ovo će imati pozitivan uticaj na jačanje industrijskih kapaciteta i ekonomski razvoj BiH", naglasio je na kraju razgovora za Federalnu novinsku agenciju zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.