Rusija
0

Prijedlozi za reformu svjetske ekonomije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija je pripremila svoje prijedloge za reformu svjetske ekonomije u uslovima krize, koje će početkom aprila predstaviti na londonskom samitu grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u usponu (G20), objavljeno je u ponedjeljak na zvaničnom sajtu Kremlja.

Rusija predlaže četiri osnovna pravca u reformi svjetskog finansijskog sistema, a prvi je povećanje legitimnosti i uspješnosti međunarodnih institucija za regulativu na novoj konvencionalnoj osnovi, čime bi se harmonizovale ekonomske strategije pojedinih država, javio je Tanjug.

  • Sistem kolektivnih odluka može da bude efikasan jedino kada je legitiman, i odražava interese širokog kruga učesnika, zbog čega će se osnovni ciljevi i principi reformi određivati na bazi usklađenih stavova ključnih ekonomija svijeta, razvijenih i u razvoju, uvjereni su ruski zvaničnici.

Zastarjelo jednopolarno uređenje svjetske ekonomije zamijenit će sistem zasnovan na saradnji više krupnih centara. Kako bi se obezbijedila predvidivost višepolarnog svijeta neophodno je jačanje sistema globalne regulative na bazi međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma, zbog čega je od posebnog značaja nova uloga vodećih međunarodnih organizacija i institucija.