|

Prije deset godina bio bez posla, a danas je najveći malinar u regiji

Prije deset godina bio bez posla, a danas je najveći malinar u regiji
347
S
SRNA
14.12.2014. u 10:43
109
komentara
347

dijeljenja
Prije deset godina bio bez posla, a danas je najveći malinar u regiji Foto: SRNA
Poljoprivrednik iz Foče Blažo Kulić podiže u Miljevini, na površini od 1,5 hektara, najveći malinjak na području gornjeg Podrinja, sa kojeg će godišnje brati više od 20.000 kilograma maline.
Kulić se proizvodnjom malina bavi desetak godina, otkako je u banci u kojoj je radio proglašen za tehnološki višak, ali je to do tada bilo na mnogo manjoj površini na imanju u blizini Foče.

Nakon pozitivnih iskustava, ove godine je odlučio da u Miljevini zakupi 15 dunuma zemljišta, uz magistralu Foča - Sarajevo, na kojem je počeo da podiže plantažu koja će na proljeće imati 22.000 sadnica maline.

"Ukupna investicija iznosi oko 30.000 KM, a očekivani prinos, kada nakon tri godine bude u punom rodu, jeste oko tone i po maline po jednom dunumu, što najviše zavisi od rada, ali i od vremenskih prilika", kaže Kulić Srni.

Plantažu podiže kreditnim i ličnim sredstvima, a veliku pomoć očekuje od opštine i RS, koje bi, kako zakon propisuje, trebalo da mu nadoknade 60 posto investicije.

Mada iz godine u godinu cijena maline varira, u prosjeku se kreće oko dvije i po marke po kilogramu, pa je proizvodnja jako isplativa.

"Nikada ne možemo znati koja je cijena, čak i kada završimo berbu, što je apsurdno. U ovih deset godina kretala se od 1,5 do 3,6 maraka, u prosjeku 2,5 KM, što je, ipak, zadovoljavajuće", napominje Kulić.

Foča ima odlične uslove za malinu, pa je sve više zasada, ali je još dosta zemlje neobrađeno.

"U ovoj proizvodnji novac se vraća tek od treće godine, pa je možda i to razlog", objašnjava Kulić nedostatak preduzetničkog duha kod stanovništva.

Godišnji troškovi proizvodnje maline su oko marke po kilogramu, a uz otkupnu cijenu Kulić dobije 30 feninga po kilogramu podsticaja od Vlade i opštine, tako da je računica jasna.

Malina još izuzetno tražena na svjetskom tržištu i, bar u narednih desetak godina, proizvođači ne bi trebalo da brinu za njen plasman.
Prijavi grešku


Komentari (109)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...