|

Prezentovano pet zaključaka za spas Aluminija: Dugoročno rješenje ili kraj

Prezentovano pet zaključaka za spas Aluminija: Dugoročno rješenje ili kraj
18
D. Be.
17.6.2019. u 15:03
81
komentara
18

dijeljenja
Prezentovano pet zaključaka za spas Aluminija: Dugoročno rješenje ili kraj Foto: D. S./Klix.ba
U Sarajevu je danas održan sastanak federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića s predstavnicima mostarskog Aluminija i ministricom finansija u Vladi FBiH Jelkom Miličević.
Džindić je kazao da će predstavnici Vlade FBiH i resorno ministarstvo u narednih desetak dana pozvati sve predstavnike dioničara Aluminija za iznalaženje dugoročnog rješenja.

"Mi ćemo poslati zahtjev i Vladi Republike Hrvatske koja je vlasnik 12 posto dionica, ali i ostalim dioničarima. Do kraja ove sedmice ćemo sjesti i predložiti odgovarajuće zaključke, prezentovati model koji smo prezentovali i radnoj grupi", kazao je Džindić.

Nermin Džindić (Foto: D. S./Klix.ba) Nermin Džindić (Foto: D. S./Klix.ba)


Federalni ministar je naveo zaključke na kojima će se raditi u narednim danima. On je istakao da Vlada FBiH nema potpunu moć odlučivanja u Aluminiju.

Prvi zaključak je da se Aluminij zadužuje da pokrene traženje strateškog partnera iz ovog sektora.

"Zadužuju se UO i uprava Aluminija da poduzmu sve aktivnosti i pripremne radnje za otvaranje stečajnoj postupka te mogućnost kontrolisanog stečaja uz postepeno smanjenje proizvodnje. To je varijanta ako prva i druga opcija ne krenu smjerom kojim želimo", dodao je.

Jelka Miličević (Foto: D. S./Klix.ba) Jelka Miličević (Foto: D. S./Klix.ba)


On je kao četvrti zaključak naveo zaduženje Upravnom odboru i upravi Aluminija da iznesu pripreme i program koji će koristiti u slučaju gašenja proizvodnje i finansijsku konstrukciju.

"Uprava i UO moraju donijeti i usvojiti program i dostaviti ga Vladi FBiH kako bi imali sve spremno ako varijante 1 i 2 ne dožive uspjeh", poručio je Džindić.

Kao peti zaključak se navodi odluka da se u toku ove sedmice održi sastanak s upravom Elektroprivrede u Sarajevu i Elektroprivrede HZHB s ciljem pronalaska mogućnosti za snabdijevanje električnom energijom.

Dražen Pandža (Foto: D. S./Klix.ba) Dražen Pandža (Foto: D. S./Klix.ba)


Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević je poručila da je na sastanku prebacivana odgovornost i da je osjetila nemoć Vlade da zaštiti svoj udio te dodala da su svi suočeni s mogućnošću gubitka hiljadu radnih mjesta.

Direktor Aluminija Dražen Pandža je kazao da ta kompanija doživljava finalnu krizu i da ovako više ne može poslovati jer su gubici preveliki i da je potrebno konačno rješenje.
Prijavi grešku


Komentari (81)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...