Privreda
0

Prevoznici iz RS-a zabrinuti zbog blokade graničnih prelaza u okruženju

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS, koji su izrazili zabrinutost zbog dešavanja u okruženju i blokiranja graničnih prelaza.

Naveli su da je to već prouzrokovalo gužve i zastoje na graničnim prelazima BiH sa drugim zemljama (naročito Rača) i pozivaju nadležne organe, prije svega Graničnu policiju i carinu, da organizuju svoj rad na način da se poveća propusna moć na graničnim prelazima, saopćeno je iz Ministarstva soabraćaja i veza RS-a.

Predstavnici Udruženja su izrazili stav da je neophodno insistirati kod Ministarstva komunikacija i transporta BiH na prolongiranju Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača, jer do danas nije ništa urađeno po ovom pitanju, te su zatražili da obavezno učestvuju u izradi ili izmjeni navedenog pravilnika.

Također, iz Udruženja su zatražili da se smanji visina naknade za javne puteve koja se plaća pri registraciji priključnih vozila za 50 posto, ta da se ukinu licencni pregledi vozila koji su dodatno opterećenje za prevoznike a ne postoje u okruženju.

Na sastanku u Banjoj Luci razgovarano je i o mogućnostima izuzimanja prevoznika od povećanja akciza na gorivo, te da se pojača kontrola stranih prevoznika u RS i BiH koji vrše prevoz bez odgovarajućih transportnih dozvola, kao i kabotažu koja je po zakonu zabranjena.

Ministar Trninić je izrazio podršku radu Udruženja i njihovim nastojanjima da obezbijede posao i ispoštuju ugovorene rokove, iako je svjestan da rade u teškom vremenu i sa velikom konkurecijom prevoznika iz regiona.