Privreda
50

Prevent želi ubrzati proces privatizacije prijepoljske Livnice FAP

Klix.ba
Uprava Preventa BH posjetila je opštinu Prijepolje, gdje se sastala sa predsjednikom Opštine Emirom Hašimbegovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, direktorom Fabrike automobila Priboj (FAP), Zoranom Zakovićem i direktorom FAP Livnice sa nadogradnjom, Željkom Ružićem.

Tema razgovora je bila procesa privatizacije prijepoljske Livnice, za koju je Prevent dostavio pismo namjere.

"Prevent je već duže od godinu dana u aktivnom kontaktu sa nadležnim institucijama Republike Srbije u vezi sa investicijom u FAP Livnicu. Današnjom posjetom želimo još jednom poslati jasnu poruku da Prevent ima ozbiljne planove za investiranje u segmentu metala i autopresvlaka. Prevent je više nego spreman na izgradnju partnerskih odnosa i aktivnu saradnju kako bi ovu investiciju okončali na obostrano zadovoljstvo. Isto očekujemo od nadležnih institucija, te smo danas potvrdili međusobno razumijevanje i dobili uvjeravanja svih prisutnih strana da će pitanje ove investicije biti riješeno u što skorijem roku", izjavio je Ćazim Hamzić, član Uprave Prevent BH, te dodao da bi nakon preuzimanja FAP Livnice zadržali trenutni program proizvodnje i preuzeli postojeće radnike, te otvorili nova radna mjesta“.

Prema riječima Harisa Rahmana, člana Uprave Prevent BH, ista kompanija je dio globalne korporacije Prevent, sa sjedištem u Njemačkoj koja posluje na tri kontinenta i zapošljava više od 11.000 uposlenika.

"U Bosni i Hercegovini Prevent je svoje proizvodne pogone otvorio 1999. godine i danas nakon 15 godina uspješnog poslovanja ima preko 5.000 uposlenika, vodeći je bh. izvoznik, lider u proizvodnji automobilskih presvlaka, kože i tekstila, partner renomiranih svjetskih proizvođača automobila, te proizvođač kočionih diskova, zaštitne opreme, te drugih automobilskih komponenti“, dodao je Rahman.

FAP Livnica u Prijepolju je privredno društvo sa tradicijom u proizvodnji autokomponenata dugoj preko 50 godina, čiji je osnivač FAP korporacija A.D. Priboj, a koje se nalaze u postupku privatizacije, saglasno Zakonu o privatizaciji koji je nedavno usvojen.

"FAP Livnici je neophodan strateški investitor, koji će ozbiljnim investicionim programom obezbijediti nove mašine i opremu, proširiti proizvodni program i stvoriti uslove za nova radna mjesta. Očekujemo da u transparentnom postupku privatizacije, u skladu sa zakonskom procedurom, i najkraćem roku FAP Livnica Prijepolje dobije jednog takvog investitora", izjavio je Željkom Ružić, direktor FAP Livnice sa nadogradnjom.

Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je istakao kako je Prevent BH spreman investirati 11 miliona eura i preuzeti 112 trenutno zaposlenih, te dodatno zaposliti još 400 osoba, a proizvodnja bi bila vezana za metal sektor i automobilsku industriju.

Dugi niz godina republika Srbija bilježi povećanje nezaposlenosti, što se posebno odrazilo na opštine u kojima je industrija činila značajnu strukturu u privredi, a među kojima se nalazi i sama opština Prijepolje.

Predsjednik Opštine Emir Hašimbegović kaže da je od kraja osamdesetih godina do danas opština izgubila 10.000 radnih mjesta. Velikoj nezaposlenosti doprinijela je i neuspješna privatizacija državnih i društvenih preduzeća.

"Uspješna privatizacija FAP Livnice bi dugoročno riješila problem nezaposlenosti u ovoj opštini i lokalna samouprava će zainteresovanim firmama, pa i Preventu dati punu podršku u okviru njenih nadležnosti", kaže Hašimbegović.

On također naglašava kako će Opština Prijepolje nastaviti da bude dobar sagovornik između zainteresovanih investitora i nadležnih ministarstava u cilju pospješavanja ekonomskog razvoja opštine.

"Lokalna samouprava je pripremila svu neophodnu dokumentaciju na zahtjev Prevent grupacije i time stvorila uslov za izgradnju dobrih odnosa sa partnerom iz BiH i pokazala spremnost za saradnju sa svim drugim potencijalnim poslovnim partnerima koji su opštinu Prijepolje prepoznali kao dobro mjesto za investiranje“, zaključuje Hašimbegović.