Privreda
187

Prevent Safety osvaja nova tržišta: Zaštitna rukavica bez konkurencije

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Brendirani proizvodi, zaštitne rukavice i radna odijela proizvedena u Prevent Safetyju, iz srca industrijske zone u Vitkovićima kod Goražda odnedavno putuju i na nova tržišta u Evropi. Zbog velikog interesa novih kupaca u Njemačkoj, Srbiji i Makedoniji kapaciteti proizvodnje uvećani su za 30 posto dok se očekuje povećanje prometa za oko 40 posto samo u ovoj godini.

Direktor Prevent Safetyja Nedžad Pita rekao nam je da ovakvi rezultati nisu slučajni, jer brend koji traje od sedamdesetih godina prošlog stoljeća još uvijek važi kao jedina linijska proizvodnja rukavica u Evropi, a dizajn i posebna komercijalna pakovanja sa bar kodovima Preventa konkurencija nikad nije dostigla. Prevent Safety godišnje izveze više 1,5 miliona zaštitnih rukavica.

"Naši proizvodi su odraz profesionalnosti, entuzijazma i predanosti onome što radimo te su prepoznatljivi u gotovo svim zemljama Evrope“, dodaje direktor Pita za Klix.ba.

Sve se proizvodi u pogonima u Goraždu

Prevent Safety je prvobitno izvozio zaštitne rukavice kupcima u Sloveniji, ali se vremenom ovaj jedinstven domaći brend pozicionirao na tržište kompletne EU. Danas se u Goraždu odvija cjelokupan proces, od nabavke repromaterijala do završnog proizvoda i distribucije na tržište, a koriste najsavremenije tehnologije za proizvodnju zaštitne opreme.

Dva su sektora, proizvodnja rukavica i proizvodnja radnih odijela, dakle majice, uniforme, mantili... kompletan šivani program. Proizvodnja zaštitnih odijela zavisi od modela, a u prosjeku se proizvede do 150 odijela dnevno. Trenutno su aktuelne tri kolekcije: Sky, Nikko i Alfa. S obzirom na moderan dizajn i udobnost, ova zaštitna odijela se osim na domaće tržište plasiraju i na tržišta Slovenije i Hrvatske, a upravo je ovih dana potpisan i ugovor za distribuciju odijela u Srbiji.

Prevent Safety danas zapošljava više od 100 radnika. U ovoj godini povećani su kapaciteti u šivaoni, broj ljudi i proizvodnja. Slijedi povećanje proizvodnje rukavica. Sam proces je zahtjevan, potvrđuje i dugogodišnji majstor Jusuf Rišljanin, no kvalitet je neupitan, jer Preventove rukavice su prepoznatljive na tržištu već 35 godina.

Težina jednog para rukavica je 125 grama, a proces pripreme materijala, proizvodnje, sušenja, vulkanizacije... sve do konačnog proizvoda traje blizu 50 sati.

"Prvo se vrši izrada gume, pravi se sirova guma u jednom dijelu, miješa se valjcima i poslije tri dana izvlači na skelenderu, a onda odlazi u proizvodnju gdje se radi analiza. Rukavice koje su pripremljene dolaze na liniju, ciklus linije ide na vulkanizaciju, odnosno sjedinjavanje ljepila i gume i tako dobijamo gotov proizvod“, pojašnjava Jusuf.

Podstava Prevent rukavica je ispletena od sintetičke pređe bez šavova i udobna je, a dlanovi i vrhovi prstiju su presvučeni slojem modelirane gume i klinastih su vrhova pa se u radu sigurno i čvrsto može držati bilo koji proizvod. I kažiprst i palac su cijelom dužinom ojačani dvostrukim gumenim slojem, dok je pozadina rukavice presvučena tanjim slojem pa ruka može disati.

"Dnevno se u jednoj smjeni proizvede više od 4.000 pari rukavica, a naši kapaciteti na godišnjem nivou iznose i više od 1,5 miliona pari rukavica. Slijedi dodatno povećanje kapaciteta, što je rezultat novih tržišta i kupaca. Naše najveće tržište je Njemačka i tu plasiramo puno proizvoda“, kaže Sead Hubjer, rukovodilac Odjela prodaje.

Ekskluzivni distributer za Lemaitre

Rast potražnje za ovim brendom ne čudi, jer Prevent rukavicama moguće je rukovanje vrućim predmetima i rad na niskim temperaturama. Jednostavne su i mogu se prati više puta u veš mašini na 40 stepeni običnim deterdžentima a ne mogu se oštetiti. Uglavnom ih koriste radnici u građevini, proizvodnji čelika, prijevozu, cestovnim radovima, kamenolomima, drvnoj industriji, šumarstvu, pomorstvu i ribarstvu, poljoprivredi...

"U planu je druga linija rukavica i linija novih vrtnih rukavice koja će biti pokrenuta za manje od dva mjeseca. Trenutno razvijamo tehnologiju, ali planovi su veliki jer ćemo povećati kapacitete za oko 40 posto u oba sektora tako da očekujemo rast prometa“, kaže direktor Pita, dodajući da je već investirano u novu liniju.

Prevent Safety je u proteklom periodu ostvario saradnju sa vodećim svjetskim brendom za proizvodnju zaštitne obuće Lemaitre te je postao jedini ovlašteni distributer ove opreme u BiH. Na taj način, ova bosanskohercegovačka kompanija nastavlja jačanje proizvodno-prodajnog portfolia i širi mrežu kupaca.

Sa tradicijom od 35 godina Prevent Safety ima izgrađenu mrežu kupaca i kontinuirano radi na uvođenju novih tehnologija. Ova kompanija nudi jedinstven proizvod specifičnog dizajna te prateći visoke standarde kvaliteta i moderne trendove nastoji uvijek biti korak ispred želja kupca.