Došli bolji dani
399

Preporod Rudnika soli Tuzla: Riješili se dugova, osavremenili opremu i povećali plaće radnicima

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Konačno su došli bolji dani za Rudnik soli Tuzla koji je godinama grcao u dugovima, a sada je spreman za obaranje ličnog rekorda u proizvodnji i ostvarenju milionskog prihoda.

Nakon ispunjenja plana finansijske konsolidacije menadžment ovog preduzeća započeo je investicijske cikluse, modernizaciju proizvodnih postrojenja, poboljšanje uslova rada, ali i povećanje plaća radnicima koji rudničku kapiju danas zadovoljno napuštaju na kraju radnog vremena.

Sve spomenuto u konačnici je dovelo i do povećanja obima proizvodnje, a plan za 2018. godinu premašen je još u mjesecu martu.

Trenutni pokazatelji govore da će ova godina biti rekordna u obimu proizvodnje, ali i ostvarenju prihoda.

Iz minusa prešli u dobit od dva miliona KM

Rudnik soli Tuzla u prošloj godini zabilježio je značajne uspjehe. Dobit je iznosila više od dva miliona konvertibilnih maraka, a ostvarena je proizvodnja i isporuka slane vode u iznosu od skoro 3,4 miliona kubnih metara prema naručiocima, odnosno kompaniji Sisecam Soda Lukavac, Pannonici u Tuzli i Solani.

Planirani rast proizvodnje u ovoj godini iznosi 3,5 posto, a prema riječima direktora Anisa Šaldića, Rudnik soli Tuzla u prvom kvartalu već je ostvario godišnji plan poslovanja.

"Naši rezultati pokazuju da ćemo u izvještaju za šest mjeseci ove godine imati više od milion KM pozitivnog poslovanja", rekao je Šaldić na početku razgovora za Klix.ba.

Prije izrade Elaborata o finansijskoj konsolidaciji dugovanja tuzlanskog Rudnika soli iznosila su više od tri miliona maraka.

Najviše potraživanja je bilo od Elektroprivrede BiH u iznosu višem od dva miliona KM, Zavoda zdravstvenog osiguranja više od milion KM i Zavoda za zapošljavanje skoro 150.000 KM.

Svi dugovi do danas su izmireni, a Rudnik soli Tuzla se vodi kao preduzeće bez dugovanja i s pozitivnim poslovanjem.

Modernizacija postrojenja

Nakon rješavanja ovog velikog problema započeta je modernizacija proizvodnog procesa.

Danas ovaj rudnik raspolaže opremom koja automatski zaustavlja procese ukoliko dođe do kritičnih tačaka prilikom punjenja rezervoara slanom vodom.

"Modernizacija se direktno odnosi na proces transporta koji je ključan u rudniku, odnosno riječ je o pumpnim stanicama čiji je rad automatiziran i sada je onemogućeno izlijevanje vode iz rezervoara, a na kritičnim tačkama zastupljeno je mjerenje pritisaka. Na takav način čuvamo naše cjevovode od pucanja i nastanka mogućih šteta", pojašnjava Šaldić.

Proces rada sada se prati u kontinuitetu 24 sata dnevno, a osim što je radnicima obavljanje posla jednostavnije i lakše, osigurana je i dodatna zaštita imovine građana.

Naime, uz raniju opremu znalo se dešavati da dođe do izlijevanja vode iz rezervoara te plavljenja stambenih objekata i poljoprivrednih površina, zbog čega je prošle godine, na osnovu tužbi za nadoknadu štete Rudnik soli Tuzla morao izdvojiti okvirno 200.000 KM.

Investicije od 6,5 miliona KM

Prema godišnjem planu, Rudnik soli Tuzla će iz vlastitih sredstava do kraja 2018. godine investirati 6,5 miliona maraka, a najveći dio će biti utrošen u otvaranje tri nove bušotine.

"U posljednje tri godine otvaramo po tri nove bušotine i takav plan je za narednu deceniju. Na ovakav način pratimo potrebe naših kupaca. Također, planirano je i otvaranje novog proizvodnog pogona na rudnom polju Tetima", otkriva nam Šaldić.

Menadžment ovog rudnika započet će i realizaciju projekta energetske efikasnosti koji će donijeti uštede do 700.000 KM.

"Ovdje je planirana modernizacija pumpnih stanica koje su veliki potrošači električne energije. Naime, trenutni motori na pumpama su starijeg tipa i planiramo ih modernizovati, odnosno na njih instalirati pogon s frekventnim upravljanjem koji će imati uštede električne energije za 30 posto, što na godišnjem nivou iznosi blizu 700.000 KM", dodaje sagovornik portala Klix.ba.

Rudnik danas zapošljava 135 radnika, a s obzirom na to da određeni broj njih u narednom periodu stječe uslove za odlazak u penziju u planu je i zapošljavanje mlade radne snage.

"Prirodan odliv radne snage zbog penzionisanja nadoknadit ćemo mladim radnicima koji će nam uz modernizaciju veoma dobro doći", kaže Šaldić koji na kraju s ponosom ističe da će 2018. biti rekordna godina po povećanju proizvodnje i isporuci slanice.

Svim radnicima ovog preduzeća radni staž uredno je uvezan, a pored redovne plaće također imaju i regres te naknade za vjerske praznike.