Privreda
0

Premijer Branković razgovarao sa privrednicima iz Federacije BiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković odgovarao je večeras na pitanja privrednika iz FBiH u okviru interekatvine sesije koju je u Sarajevu organizirao Bosna Bank International VIP Business Club.

Na skupu održanom u Bošnjačkom institutu, članovi ovog kluba su prvom čovjeku federalne izvršne vlasti iznijeli određene probleme u radu, te pitali za mogućnosti njihovih rješenja u okviru nadležnosti Vlade FBiH.

Privrednici su se informirali o angažiranju Vlade na nizu značajnih pitanja za privredni razvoj. U fokusu su bile oblasti transporta, gasne privrede, nafte, namjenske industrije, stimulacije izvoza.

Branković je ukazao na značaj ovakvog dijaloga sa privrednicima, te se u svojim odgovorima osvrnuo na planirane aktivnosti Vlade FBiH u spomenutim sektorima.

Kazao je između ostalog da Vlada u oblasti gasne privrede namjerava donijeti uredbu u gasu, gdje će ovaj sektor biti uređen na principima evropske direktive.

Naveo je kako Federalna vlada planira da funkcije određivanja cijene gasa prepusti određenom regulatornom tijelu.

Osim toga, Branković je podsjetio kako je jedan od Vladinih prioriteta razvoj cestovne infrastrukture, a planirano je angažiranje i na razvoju trgovačke flote, zračnog i željezničkog saobraćaja.

Federalni premijer je govorio i stimulaciji izvoza, te ukazao na značaj buduće funkcije razvojne banke FBiH, koja bi izvoznicima pojeftinila izvozni fondove. Također, mišljenja je i da namjenska industrija mora biti jedan od izvoznih favorita.

Govoreći o pitanju carina i akciza, federalni premijer se osvrnuo na potrebu donošenja zakona o fiskalnog vijeću na nivou države, koja će drugačije kreirati sve carinske fiskalne elemente.