Preduzeti prvi koraci za ukidanje carina na bh. proizvode na Kosovu

Klix.ba
24.1.2019. u 14:42
13
21
Preduzeti prvi koraci za ukidanje carina na bh. proizvode na Kosovu
13
Preduzeti prvi koraci za ukidanje carina na bh. proizvode na Kosovu
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizovalo je danas sastanak delegacija BiH i Kosova na kojem se razgovaralo o odluci prištinskih vlasti o carinama od 100 posto na robu iz BiH.
Dvije strane su se usaglasile da su današnjim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu te da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.

Kako saznaje Klix.ba, i pored maksimalnog angažmana bh. strane da se mjere privremeno ukinu, kosovska strana je insistirala da se politička pitanja rješavaju prije ekonomskih, odnosno da se priznaju certifikati i omogući vizna liberalizacija.

Insistirajuću na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila dalja šteta po domaće privrednike, delegacija BiH je zatražila da se carine privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i regulisanje viznog režima a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Prištinska delegacija informisaće nadležne organe o inicijativi bh.strane, uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uslovi za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA-e.

Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA-om, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu dalji integracionih procesa, te izrazila uvjerenje da će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: