Privreda
0

Predstavljen Vodič za preživljavanje potrošača

FENA
Klub potrošača srednje Bosne predstavio je danas Vodič za preživljavanje potrošača - Zakon o zaštiti potrošača BiH, na tri lokacije u Srednjobosanskom kantonu - Travniku, Vitezu i Novom Travniku.

"Brošure smo besplatno djelili građanima, a naš cilj je edukacija potrošača o njihovim pravima na temelju spomenutog zakona, kao i njihovo animiranje da traže svoja prava u prodavnicama, javnim preduzećima i na sudovima", kazao je Feni predjednik Kluba potrošača srednje Bosne Nevzudin Vihrić.

On je podsjetio da Zakon o zaštiti potrošača u BiH predstavlja osnovni državni zakon koji se bavi različitim pitanjima zaštite potrošača u našoj državi i usklađen je sa evropskim standardima.

Prošlo je sedam godina od donošenja tog zakona, ali njegova provedba u praksi, naglašava Vihrić, nije zadovoljavajuća, najviše zbog neinformisanih potrošača, proizvođača i trgovaca, ne samo o odredbama, već i o samom postojanju Zakona.

"Stoga je potrebno da potrošači budu upoznati sa odredbama tog zakona kako bi se počeo primjenjivati, ne samo na sudovima, već i u dobroj poslovnoj praksi na tržištu BiH", dodao je Vihrić.

Brošura Vodič za preživljavanje potrošača štampana je u saradnji s Ministarstvom trgovine Federacije Bosne i Hercegovine.