{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poznata otkupna cijena malina za ovu sezonu u BiH

20.6.2018. u 14:06
292
187
Poznata otkupna cijena malina za ovu sezonu u BiH
292
Poznata otkupna cijena malina za ovu sezonu u BiH
Foto: E. M./Klix.ba
Jedan od najvećih otkupljivača maline u BiH kompanija Heko iz Bugojna objavila je ovogodišnju otkupnu cijenu po klasama.
Tako će otkupna cijena prve klase malina ove godine biti 1,60 KM i to za sortu meeker. Otkupna cijena za sorte willamette i tulameen iznosit će tek 1,40 KM po kilogramu.

Iz kompanije Heko poručuju da je na otkupnu cijenu malina ove godine najviše utjecao loš kvalitet plodova prouzrokovan vlažnim i kišovitim vremenom.

S obzirom na to da je Heko jedan od najvećih otkupljivača u BiH, očekuje se da će i drugi otkupljivači ponuditi sličnu cijenu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Proizvođači malina u BiH najviše uzgajaju sortu willamette, dok je veoma mali procent sorte meeker. Ovogodišnja otkupna cijena je najniža, naročito kada je poznato da je otkupna cijena prije četiri godine bila 3,60 KM.

Nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas je pred totalnim kolapsom, iako je sektor proizvodnje malina nekoliko godina ostvarivao rezultate koji su vrijedni pažnje, u 2017. godini proizvedeno je više od 23.000 tona malina i ostvarena vrijednost izvoza od 71 milion KM, saopćeno je iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Veliki broj proizvođača već se suočava s problemom nemogućnosti prodaje svojih proizvoda, zbog čega su primorani da veliki dio malina uništavaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: