Privreda
4

Pozitivniji trendovi na tržištu rada u BiH tek naredne godine

SRNA
Pozitivniji trendovi na tržištu rada u BiH mogu se očekivati tek naredne, odnosno 2015. godine, jer bi snažniji rast svjetske i ekonomije u BiH trebao imati pozitivne implikacije na zaposlenost i na primanja, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Ukupan broj zaposlenih u BiH bi se prema projekcijama povećao za oko 1,6 posto u narednoj godini, odnosno 2,2 posto u 2015. godini.

U domenu privatnog sektora očekuje se povećanje broja zaposlenih u svim oblastima, naročito u onim koje su bile najviše izložene smanjenju broja zaposlenih prethodnih godina, kao što su građevinarstvo, industrija i trgovina.

Broj zaposlenih u javnom sektoru bi se, također, trebao uvećavati, ali znatno sporije u odnosu na privatni sektor.

Dobro poslovno okruženje trebalo bi utjecati pozitivno na poslovanje preduzeća u BiH što bi se odrazilo na zarade, te se procjenjuje da bi se prosječna neto plata u BiH u nominalnom iznosu u narednoj godini mogla uvećati za 3,1 posto, a za 3,7 posto u 2015. godini.

U ovoj godini u BiH očekuje se samo djelimična stabilizacija na tržištu rada, gdje se, uz predviđanje pozitivnog ekonomskog rasta, ne predviđa snažan rast broja zaposlenih.