{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pozitivniji trendovi na tržištu rada u BiH tek naredne godine

S
1.5.2013. u 11:02
4
3
Pozitivniji trendovi na tržištu rada u BiH tek naredne godine
4
Pozitivniji trendovi na tržištu rada u BiH tek naredne godine
Pozitivniji trendovi na tržištu rada u BiH mogu se očekivati tek naredne, odnosno 2015. godine, jer bi snažniji rast svjetske i ekonomije u BiH trebao imati pozitivne implikacije na zaposlenost i na primanja, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.
Ukupan broj zaposlenih u BiH bi se prema projekcijama povećao za oko 1,6 posto u narednoj godini, odnosno 2,2 posto u 2015. godini.

U domenu privatnog sektora očekuje se povećanje broja zaposlenih u svim oblastima, naročito u onim koje su bile najviše izložene smanjenju broja zaposlenih prethodnih godina, kao što su građevinarstvo, industrija i trgovina.

Broj zaposlenih u javnom sektoru bi se, također, trebao uvećavati, ali znatno sporije u odnosu na privatni sektor.

Dobro poslovno okruženje trebalo bi utjecati pozitivno na poslovanje preduzeća u BiH što bi se odrazilo na zarade, te se procjenjuje da bi se prosječna neto plata u BiH u nominalnom iznosu u narednoj godini mogla uvećati za 3,1 posto, a za 3,7 posto u 2015. godini.

U ovoj godini u BiH očekuje se samo djelimična stabilizacija na tržištu rada, gdje se, uz predviđanje pozitivnog ekonomskog rasta, ne predviđa snažan rast broja zaposlenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: