Posjeta delegacije
42

Potvrđena podrška međunarodne zajednice "Projektu Vareš"

B. R.
Vareš (Foto: D. S./Klix.ba)
Vareš (Foto: D. S./Klix.ba)
Ambasade Velike Britanije, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržali su projekat istraživanja i eksploatacije cinka i olova na području Vareša.

Kako je saopćeno, ovu općinu i kompaniju Adriatic Metals danas su posjetili britanski ambasador Julian Reilly, norveški ambasador Olav Reinertsen, zamjenica šefa Misije u Ambasadi SAD-a Deborah Mennuti i direktorica Ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl.

Njihovom posjetom istaknuta je važnost direktnih stranih ulaganja u jačanju bh. ekonomije. Generalni direktor kompanije Paul Cronin informisao je delegaciju o dinamici realizacije projekta i najavio da se proizvodnja očekuje u trećem kvartalu ove godine.

Projekat je na prošlogodišnjem Sarajevo Business Forumu (SBF) prepoznat kao "Najveća strana investicija". Diplomate su sa detaljima projekta upoznali, kako je istaknuto, mladi, talentovani i sposobni inženjeri iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, koji su dobili priliku da svoju karijeru razvijaju u domovini po standardima rudarenja 21. stoljeća.

"Ova posjeta je priznanje našem načinu rada u Adriaticu, koji je obilježen posvećenosti razvoju mladih talenata, sigurnosti na radu, zajednici i održivom evropskom rudarenju. Projekat Vareš je šansa za prepoznavanje uloge Bosne i Hercegovine u opskrbi evropske proizvodne baze industrijskim metalima od ključne važnosti i u osiguranju resursa u rastućoj deglobalizaciji i narušenom lancu opskrbe", izjavio je Cronin.

Posjetitelji su bili, kako je naglašeno, impresionirani očitim ekonomskim preporodom Vareša, podrškom načelnika Zdravka Maroševića, kao i lokalne zajednice.

"Projekat Vareš je više od ekonomskog uspjeha. On predstavlja obnovljenu budućnost za ovu općinu i njene građane, ali i šire područje. Posebno sam zahvalan načelniku Maroševiću na toploj dobrodošlici i važnije na njegovoj posvećenosti Varešu i svima koji žive u ovom prelijepom mjestu", izjavio je ambasador Reilly.