Mali broj oglasa
53

Potražnja za sezonskim radnicima iz BiH ove godine bila je izuzetno slaba

M. P.
Najveća potražnja uvijek je za radnicima u sektoru ugostiteljstva/Foto: Shutterstock
Najveća potražnja uvijek je za radnicima u sektoru ugostiteljstva/Foto: Shutterstock
Interes za sezonskim radnicima iz Bosne i Hercegovine godinama unazad ogroman je u zemljama regiona, pogotovo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najveća potražnja tokom ljetne sezone bila je za radnicima u sektoru ugostiteljstva.

Bh. ugostitelji su upravo zbog toga imali problem da pronađu radnike, kako kroz oglase, tako i drugim kanalima. Međutim, pandemija je promijenila i ovaj trend, te su se brojne zabrane odrazile i na to da je potražnja dosta manja nego u godinama prije pandemije.

Potvrdili su nam ovo i sa portala BoljiPosao.com i MojPosao.ba, koji se bave posredovanjem u zapošljavanju.

"Ove godine skoro da i nije bilo oglasa za sezonske poslove. Nije realno porediti brojke sa prošlom godinom zbog situacije sa pandemijom, ali u odnosu na pretprošlu godinu, broj sezonskih oglasa drastično je smanjen", kazali su nam s portala MojPosao.ba.

I BoljiPosao.com zabilježio je veliki pad u broju objavljenih oglasa za ljetnu sezonu koja je na izmaku, a Dominik Raškaj, menadžer za marketing i odnose s javnošću ovog portala, kaže kako su uglavnom imali povrat stalne radne snage u hotelima.

"Razlog ovako male potražnje je u tome što ugostiteljski objekti nisu radili u punom kapacitetu. Većina tih objekata, 70 posto njih, je zatvorenog tipa i nisu radili 9 mjeseci zbog aktuelnih epidemioloških mjera. Tako, jedan malo veći ugostiteljski objekat koji inače u normalnim uvjetima može zapošljavati 30 radnika, tokom sezone zapošljavao je desetak", kazao je Raškaj.

Kada je u pitanju zimska sezona, Raškaj kaže kako su ranijih godina imali veliku potražnju za radnicima na atraktivnim skijalištima u Švicarskoj, Austriji, Italiji, ali i na bh. planinama.

"Zimski period primamljiviji je zbog bolje plaćenog posla nego u ljetnom periodu na obali. Još je nepoznanica šta će biti sa Covid potvrdama, ali ključ za uspješnu sezonu bit će održavanje dobrog epidemiološkog stanja. Ove godine jačamo i tržište Slovenije u zimskom periodu što je svakako pozitivan pomak ka oporavku nakon pandemije. Poslovi su uglavnom vezani za velike hotele, od kuhara, konobara, do spremačica i ljudi na održavanju objekata u toku sezone, medicinari, prodaja, skladištenje i logistika. Interes radnika je veliki, ali je problem što ih veliki dio ne ispunjava jedan od glavnih uslova, a to je znanje njemačkog jezika. Ipak, zbog nedostatka radne snage, poslodavci su prihvatali i takve radnike", istakao je Raškaj.

Na portalu MojPosao.ba trenutno, kažu, nemaju veći broj oglasa za zimsku sezonu, a ostaje da se vidi kakva će biti situacija sa pandemijom, na osnovu čega će se formirati i potreba za radnom snagom iz naše zemlje.