Veliki potencijal
107

Potpisan ugovor o prodaji hotela Igman, trideset godina od rušenja

M. P.
Investitor ima velike planove za hotel
Investitor ima velike planove za hotel
Nakon što je nedavno objavljeno da je hotel Igman konačno prodat i to firmi The Place, koja je u vlasništvu domaćih i stranih investitora, među kojima je i biznismen iz Sarajeva Emir Granov, danas je potpisan i ugovor o prodaji.

Potvrdio je to ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, koji je istakao i kako s pravom može reći da je ovo historijski dan jer je ovo prva privatizacija nakon deset godina u Agenciji za privatizaciju KS, što ide u prilog činjenici izmjene zakona o Agenciji za privatizaciju i dodavanje nadležnosti vezanih za investicije i korištenje sredstava EU fondova.

"Veliko mi je zadovoljstvo što smo konačno pronašli pravog kupca za hotel Igman i to oko trideset godina od njegovog rušenja. Vjerujem da će investitori uložiti daleko više nego što je to formalno ugovorom dogovoreno i da će ovo biti jedna od najatraktivnijih lokacija u Evropi", kazao je Delić.

Predstavnik kupca Emir Granov zahvalio se Komisiji, Agenciji, ZOI-ju i ministru na uspješno realizovanoj saradnji i besprijekornom procesu privatizacije ovog hotela.

"Mislim da smo ovim potpisivanjem ugovora o prodaji, odnosno kupovini hotela Igman označili početak jedne uspješne saradnje. Naše vizije nisu vezane samo za hotel koji smo kupili i koji mislimo obnoviti, nego su daleko veće od onoga na šta nas danas potpisani ugovor obavezuje. Imamo veliku šansu, veliki potencijal i kao grupacija smo spremni da ulaganjima obogatimo turističke sadržaje na ovoj planini jer nije dovoljno obnoviti ovaj objekat, potrebno je imati sadržaje koji će privući klijentelu na Igman. Mi smo zainteresirani i za neke druge projekte, nedavno smo imali sastanke s načelnikom Ilidže jer smo zainteresirani za vertikalne transporte, kako bi više ljudi privukli da idu na planine", naveo je Granov.

Kazao je i da je dosta predradnji već završeno, te da paraleno rade na izradi idejnog koncepta budućeg izgleda hotela Igman.

Ugovor o prodaji hotela Igman potpisan je između prodavca Jasmina Mehića, direktora KJP ZOI 84 d.o.o. Sarajevo, predstavnika kupca Emira Granova, direktora firme The Place d.o.o. i Adnana Jašarevića, direktora Kantonalne agencije za privatizaciju KS.

Hotel Igman je projektovao arhitekta Ahmed Džuvić ranih 80-ih. Izgrađen je na planini Igman za Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine. Hotel je imao 162 sobe i površinu od 5.102 kvadratna metra. Tokom rata u potpunosti je uništen.