{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan ugovor o gradnji 11 km Koridora 5C na dionici Svilaj - Odžak

12.9.2013. u 14:28
37
64
Potpisan ugovor o gradnji 11 km Koridora 5C na dionici Svilaj - Odžak
37
Potpisan ugovor o gradnji 11 km Koridora 5C na dionici Svilaj - Odžak
Potpisivanje ugovora
Ugovor o izgradnji dionice Koridora 5C Svilaj - Odžak ukupne dužine 11 kilometara potpisan je danas u Odžaku.
Ugovor su potpisali Ensad Karić, direktor JP Autoceste d.d. Mostar kao investitor i Josip Kuzmanić, direktor regije Strabag AG, Austrija, na čelu konzorcija te Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu supotpisnika i u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo dok je izvođač radova još i ŽGP d.d. Sarajevo.

Početkom radova na ovoj dionici bit će otvoreno osmo gradilište na Koridoru 5C, a prvo na sjeveru naše zemlje.

"Ovaj Ugovor znači da ćemo za 11 kilometara biti bliže našem cilju da do kraja 2014. imamo više od 100 kilometara moderne autoceste u funkciji", rekao je Ensad Karić.On je pojasnio da je pored 61 miliona eura predviđenih za izgradnju 11 kilometara autoceste, 10 miliona eura vrijedna investicija za izgradnju međunarodnog graničnog prijelaza Svilaj do nivoa objekata na isti način kao što je izgrađen međunarodni granični prijelaz Bijača na jugu, te dvije petlje Svilaj i Odžak.

"Za Autoceste FBiH je važno da pored 11 kilometara moderne autoceste lokalne zajednice ovim ugovorom dobivaju šest novih kilometara pristupnih puteva i lokalnih cesta", istakao je Karić napominjući da će u realizaciji ovog Ugovora učestvovati 300 radnika i oko 300 mašina.

Značajniji objekti na navedenoj dionici koji će se graditi u okviru ovog ugovora su dvije petlje Svilaj i Odžak, tri mosta, odmorište, tri natputnjaka. U ovo područje je investirano osam miliona KM tokom procesa eksproprijacije. Ispred konzorcija koji čine Strabag AG, Austrija, Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo, Josip Kuzmanić je istakao da će se izgradnji pristupiti maksimalno angažirano sa svim potencijalima, osobito se trudeći da rok bude ispoštovan."Želim naglasiti da u kompaniji Strabag u BiH rade također domaći radnici, jer mi već smo već godinama prisutni ovdje kao bh. kompanija", poručio je Kuzmanić.

Kako je objasnio premijer Federacije Nermin Nikšić ovim ugovorom ukupna investicija na projektu Koridora 5C iznosi 1,1 milijardu KM i najveća je u Federaciji BiH poslije rata.

"Definitivno ispunjavamo data obećanja i mi, uprkos svim kritikama nastavljamo raditi i graditi", poručio je premijer Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: