|

Potpisan prvi predugovor o nastupu naših privrednika na tržištu bogatog Kazahstana

Potpisan prvi predugovor o nastupu naših privrednika na tržištu bogatog Kazahstana
63
R. D.
30.12.2019. u 11:33
12
komentara
63

dijeljenja
Potpisan prvi predugovor o nastupu naših privrednika na tržištu bogatog Kazahstana Foto: R. D./Klix.ba
Saradnja bosanskohercegovačkih i kazahstanskih privrednika bilježi sjajan uzlet. Kazahstanske investicijske kompanije uz podršku državnih institucija pozvale su privrednike iz naše zemlje na potpisivanje prvog predugovora o saradnji i zajedničkom nastupu na tržištu Republike Kazahstan.
Sve ovo se dešava nakon prvog privrednog samita održanog u oktobru ove godine u Nur Sultanu, koji je organizirala Asocijacija Berkut koja djeluje pri počasnom konzulatu Republike Kazahstan u BiH.

Početak implementacije ugovora je predviđen za mart 2020. godine, a početna vrijednost projekta je oko 2,5 miliona američkih dolara. Kako saznajemo prvi posao naših privrednika u ovoj dalekoj i bogatoj zemlji je na polju transfera znanja i tehnologija.

Mirza Hurem, predsjednik Skupštine asocijacije Berkut, za Klix.ba je kazao kako je posjeta Nur Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, u decembru ove godine upriličena na poziv kazahstanske strane koja je prepoznala potencijal naše privrede, posebno u segmentu jednosmjerne razmjene znanja u raznim oblastima.

"U kratkom smo roku uspjeli s partnerom asocijacije Berkut, kazahstanskom AIFC predstaviti bh. privredu, steći povjerenje i dogovoriti početak saradnje na raznim poljima. Nadam se da ćemo do marta 2020. godine uspjeti i administrativno započeti projekt naše privrede u Kazahstanu, koji je procjenjen na 2,5 miliona USD u početnoj fazi. Također je u pripremi i sljedeći samit privrede zemalja Zapadnog Balkana s Republikom Kazahstan", kazao je Hurem.

Damir Muhić, član Uprave asocijacije Berkut, kaže nam kako smo se ponovo uvjerili da Bosna i Hercegovina bez obzira na probleme domaće privrede i složeniju političku i ekonomsku situaciju u zemlji, još uvijek konkurentno prednjači u transferu znanja pa čak i tehnologija."Osim navedenog predugovora, prilikom posljednje posjete smo dogovorili i početak implementacije prvog kazahstanskog molekularno-dijagnostičkog centra za rak i nasljedne bolesti u gradu Almaty. Bio bi to prvi centar takvog karaktera u Centralnoj Aziji. Projekt je predstavljen laboratorijom AGC iz Sarajeva na čelu s dr. Adisom Kandić i dr. Rijadom Konjhodžićem koji će i raditi na implementaciji centra, kao i edukaciji osoblja. Također smo se s Ministarstvom energetike dotakli potencijalne saradnje s našim Energoinvestom te očekujemo već početkom godine prve konkretne rezultate", kazao nam je Muhić.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...