Privreda
4

Potpisan protokol o saradnji malih i srednjih preduzeća

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamjenik državnog sekretara ministra za nacionalnu ekonomiju Mađarske Aron Mark Lenner potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji malih i srednjih preduzeća.
S potpisivanja Protokola (Foto: Anadolija)
S potpisivanja Protokola (Foto: Anadolija)

Mješovitu BiH-Mađarsku delegaciju, pored ministar Šarovića i Lenera, činili su i ambasador Mađarske u BiH Jozsef Pandur, šef Direkcije za mala i srednja preduzeća Istvan Vagacs, ekonomski savjetnik u Ambasadi Mađarske Sult Tibor i pomoćnik ministra za malo i srednje preduzetništvo u MSTEO BiH Dragan Milović.

"Ideja da potpišemo Protokol potekla je još 2088. godine nakon Prve zajedničke sjednice Ekonomskog komiteta Mađarske i BiH i tada je dogovoreno da se formira posebna Radna grupa čiji bi zadatci bili utvrđeni ovim dokumentom s ciljem unaprjeđenja saradnje posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća", kazao je Šarović na današnjoj pres konferenciji.

Dodao je da je Mađarska napredna zemlja koja je članica EU te prijateljska zemlja s kojom BiH ima dobre političke, ali i ekonomske odnose.

"Mađarska je jedan od naših najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera te imamo značajan obim razmjene, posebno u poljoprivredi", naglasio je on.

Šarović je uvjeren da će BiH crpiti iskustva Mađarske koji su već ponudili pomoć.

"Značaj malih i srednjih preduzeća bi trebao da bude veliki, jer su oni „motor“ u vremenima krize. Nažalost, mi u BiH ne koristimo sve mogućnosti koje nam se pružaju. Iz Evropskih fondova smo u skoroj prošlosti gubili značajna sredstva za mala i srednja preduzeća", kazao je Šarović.

Dodao je da postoji mogućnost da se izgube sredstva od 4,5 miliona eura iz IPA fondova, upravo namijenjena malim i srednjim preduzećima.

Lenner je kazao da će ova saradnja biti uspješna i za BiH i za Mađarsku te da će donijeti nove mogućnosti kao što je zaposlenje.

"U fokusu su biti oblasti kao što su poljoprivreda, industrijska automatizacija te energetika", naglasio je Lenner.

Potpisivanje ovog Protokola doprinosi saradnji između malih i srednjih preduzeća (MSP) te globalnom ekonomskom razvoju i produbljivanju odnosa između BiH i Mađarske.

Namjera Protokola je pružanje podrške jačanju konkurentnosti mađarskih i bh. preduzeća na regionalnom i globalnom tržištu, te obezbjeđivanje razmjene informacija, iskustava kao i uzajamna zaštita interesa unutar sektora MSP.

Nadalje, strane potpisnice se obavezuju da će formirati oblike saradnje na osnovu principa jednakih prava, partnerskih odnosa i uzajamnih interesa između preduzeća u sektoru industrije, trgovine, privrede, nauke i obrazovanja, usluga, investiranja i u drugim privrednim granama.

Protokolom se osigurava iniciranje i izrada zajedničkih programa u cilju razvoja poslovne infrastrukture i pratećih usluga, kao npr. inkubator kuće, «poslovni anđeli«, trgovinski parkovi, kao i podrška dobrih odnosa između dvije zemlje u interesu zajedničkog pojavljivanja na tržištu trećih zemalja.