{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan novi ugovor: Za 12 mjeseci autoputem od Sarajeva do Zenice

7.5.2013. u 14:12
1
47
Potpisan novi ugovor: Za 12 mjeseci autoputem od Sarajeva do Zenice
1
Potpisan novi ugovor: Za 12 mjeseci autoputem od Sarajeva do Zenice
Foto: Klix.ba
U Zenici je danas potpisan ugovor između JP Autoceste FBiH te BH konzorcija kojeg čine Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo o izgradnji faze II tunela Vijenac (tunela 1. mart).
Ugovor vrijedan 47,73 miliona KM potpisali su direktori Ensad Karić (Autoceste FBiH), Hamed Ramić (Euroasfalt) i Asim Nanić (ŽGP), dok je supotpisnik Ugovora Enver Bijedić, ministar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Radovi će trajati 12 mjeseci, nakon čega će u potpunosti biti završen autoput od Sarajeva do Zenice.

"Izgradnja tunela 1. mart je priča o zajedničkom uspjehu Autocesta FBiH i domaćih kompanija", istakao je direktor Autocesta FBiH Ensad Karić, naglasivši da će po završetku Faze II ovo biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini ali i jedan od najmodernijih i najopremljenijih tunela u regionu, a ujedno i predstavlja jedan od trenutno najzahtjevnijih objekata na Koridoru Vc.

"Zahvaljujući danas potpisanom ugovoru za 12 mjeseci građani i građanke ove zemlje konačno će autoputem putovati od Sarajeva do Zenice", najavio je Karić ističući posebno zadovoljstvo što u realizaciji ovog projekta učestvuju domaće kompanije, koje ovim dobivaju i važnu referencu za druge poslove u budućnosti.

"Pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uspjeli smo osigurati ravnopravan tretman za domaće kompanije u njihovoj inače vrlo strogoj tenderskoj proceduri", objasnio je Karić i istakao da je dvadeset posto od vrijednosti ugovora finansirano od naplaćenih bankovnih garancija, dok je ovim ugovorom premašena jedna milijarda KM ugovorenih investicija u proteklih 20 mjeseci.

"Čestitam Euroasfaltu i ŽGP-u na ovom ugovoru i želim im uspješne radove i siguran sam da se vidimo za 12 mjeseci na otvaranju i tunela i kompletnog autoputa Sarajevo - Zenica", poručio je Karić.

Hamed Ramić, direktor Euroasfalta je u ime BH Konzorcija istakao da je ovim ugovorom potvrđeno da su domaći građevinari spremni nositi se sa najzahtjevnijim projektima, koji mogu doprinijeti oporavku bh. privrede. Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić istakao je da zahvaljujući angažmanu Autocesta, radovi na tunelu 1. mart (tunel Vijenac) idu i brže od očekivanih.

"Ovakvi projekti vraćaju nadu Bosancima i Hercegovcima u nas same da smo sposobni zajedno graditi bolju budućnost", naglasio je premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak. Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, istakao je da je šansa integracije BiH upravo u izgradnji putnih komunikacija koje mnogo uspješnije od političara povezuju ljude i cijelu BiH.

Na Dan nezavisnosti, 1. marta 2013. godine, završen je proboj tunela Vijenac (tunela 1. mart), odnosno spajanje tunela kompletnom dužinom u okviru prve faze radova. Nakon evaluacije pristiglih ponuda za izgradnju tunela 1. mart (faza II) izabran je BH Konzorcij kojeg čine Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo. Kriteriji tendera su bili određeni tako da je omogućen ravnopravan tretman domaćih kompanija. Potpisivanje ugovora za fazu II, tunela 1. mart podrazumijeva izgradnju: hidroizolacije, odvodnje, sekundarne podgrade, kolovozne konstrukcije i elektroinstalacija.

Završetak tunela 1. mart planiran je za mart 2014. godine, čime će u funkciji biti cjelokupna dionica Drivuša – Kakanj, odnosno Sarajevo - Zenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: