Poslovanje u najteža vremena: Zbog pandemije koronavirusa neke će cijene morati rasti

Poslovanje u najteža vremena: Zbog pandemije koronavirusa neke će cijene morati rasti
37
R. D.
26.3.2020. u 15:56
64
komentara
37

dijeljenja
Poslovanje u najteža vremena: Zbog pandemije koronavirusa neke će cijene morati rasti Ilustracija: Shutterstock
Vlada Federacije BiH proglašavanjem stanja nesreće zamrznula je cijene životnih namirnica i naredila njihovo vraćanje na one kakve su bile 5. marta. Ipak, kako su se promijenili uslovi poslovanja postavlja se pitanje koliko je to realno, održivo i kakve efekte može izazvati.
Tako je danas Krizni štab privrednika Federacije BiH zatražio od Vlade da revidira Odluku prema kojoj sva privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu na veliko i malo ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta ove godine.Ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže kako zamrzavanje cijena nametnuto od strane vlasti je možda imalo smisla u prvim danima krize, međutim sada kada su iz temelja izmijenjeni troškovi i kanali nabave, moramo razmišljati o korekciji odnosno nadopuni iste.

"Cilj regulacije u ovom slučaju treba da bude da građani dobiju potrebnu zaštitu po tržišno prihvatljivim cijenama koje će u isto vrijeme motivisati ponudu. S druge strane, ovakva regulacija na duži period stvara dvije tržišne anomalije: nestašicu i crno tržište. U tom scenariju, opet najbolje prolaze svi oni koji preko krize nastoje ostvariti ekstra profite - što je suprotno intenciji ove mjere", smatra on.

Dodaje kako je riječ je o klasičnom primjeru tzv. naivnog intervencionizma kojom se pokušalo stati u kraj jednoj lošoj pojavi na tržištu, dok su se u isto vrijeme stvorile pretpostavke za još veće manipulacije.

"Teorijski i praktično, samo konkurencija spušta cijenu, ne regulacija. U ovom trenutku, shodno većoj potražnji, na tržištu se javljaju novi proizvođači zaštitnih i dezinfekcijskih proizvoda i vjerovatno da će ih ubuduće biti i više. Moramo stvoriti uslove da njihovi proizvodi budu dostupni svim građanima, a ne da završavaju na crnom tržištu. Bitno je navesti da isti problem ima većina biznisa u Bosni i Hercegovini i to zbog tektonskih promjena u globalnim lancima snadbijevanja. Zbog toga je za očekivati da će se slični problemi pojaviti i u ostalim oblastima trgovine", zaključuje Čavalić.

Cjenovna politika uvijek je najosjetljiviji dio ekonomije, bilo da se posmatra na mikro, bilo na makro nivou. U vrijeme globalne krize ta tema postoje još osjetljivija.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...