Komunalne takse
16

Poslodavci u KS traže hitno smanjenje parafiskalnih nameta, u suprotnom otkazi radnicima

S. Š. U.
Čengić, Imširović i Skenderagić
Čengić, Imširović i Skenderagić
Predstavnici Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo održali su danas pres konferenciju povodom enormnih povećanja komunalnih taksi kao parafiskalnog nameta poduzetnicima i kompanijama na području ovoga kantona.

Prisutnima se najprije obratio predsjednik upravnog odbora Udruženja poslodavaca KS i naveo sa kojim su se sve preprekama poslodavci suočili od početka ove godine.

"U 2021. godini smo dočekali da imamo povećane aktivnosti kada je u pitanju rad privrede i krajem godine sve analize su govorile da možemo očekivati da bismo u 2022. godini mogli ostvariti ono što smo planirali od 2019. godine", kazao je Safudin Čengić, predsjednik upravnog odbora Udruženja poslodavaca KS.

Čengić je naveo kako su poslodavce u 2022. godini dočekali novi udari što je prvo napravljeno pokušajem da se cijena struje podigne za više od 30 posto no, kako je istakao, uz razumijevanje parlamentaraca rast cijena električne energije za poslovnu zajednicu povećan je za maksimalno 20 posto što je i dalje veliki rast, ali uzimajući u obzir sve što se dešava u svijetu ocijenio je to prihvatljivim.

Izrazito visoke cijene energenata donijele su za kompanije od 80 do 100 posto povećanje cijena poslovanja u odnosu na situaciju krajem 2021. godine.

"Cijene određuju sve ono što se dešava. A dešava se rast cijena i u drugim sektorima", istakao je Čengić.

Sve je veća cijena životnih namirnica navode iz Udruženja poslodavaca, čime se bitno ugrožava život građana.

"Odluke općinskih vijeća gdje su komunalne takse povećane od 500 do 2.000 posto. To su enormna povećanja koje niko od nas nije spreman da prihvati kao realnost", istakao je Čengić.

Smatraju kako se poslovna zajednica ne tretira na način da je ona generator punjenja budžeta već se stvara dojam da se njoj mogu nametati obaveze bez obzira na to da li će se otvarati proizvodni pogoni jer je najbitnije da se pune budžeti.

Cijene komunalnih taksi su takve da za njih kao za parafiskalni namet u Mostaru morate izdvojiti 48 KM, u Tuzli 200 KM, Banjoj Luci 450 KM, Travniku 200 KM, Neumu 300 KM, Bihać 356, a u Kantonu Sarajevo u prosjeku čak 2.940 KM.

Iz Udruženja poslodavaca se pitaju, na osnovu čega donosioci propisa ove iznose uopšte formiraju i zašto cijena onda u potpunosti proizvoljno nije 50.000 KM te im nije jasno koji to bili kriteriji kojima su se vodila općinska vijeća prilikom donošenja cjenovnika komunalnih taksi.

Vide parafiskalne namete kao veliki udar na sve koji posluju u KS te da će imati značajan udar na radna mjesta u ovoj godini.

Poslodavci imaju tri zahtjeva koje upućuju organima vlasti:

  • traže hitno stavljanje van snage i obustavu primjene odluka općinskih vijeća u KS,
  • sačinjavanje cjelovite analize koje će uraditi predstavnici općina, kantona i poslovne zajednice u odnosu na dosadašnju odluku,
  • traže od vlade KS da preispita odluku jer ista nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

"Ta parafiskalna grabežljivost je u ovoj državi oko 3.500 hiljade raznih parafiskalnih nameta. Ono što nas kao poslovnu zajednicu najviše boli jeste da ono što dobiti od tih parafiskalnih nameta idu tamo u džepove nekih pojedinaca i nekih neformalnih društvenih kategorija, udruženja i slično. Želim da ovom da kažemo da BiH ima tri puta više parafiskalne namete nego što to ima Srbija a dva puta više no u Hrvatskoj", kazao je Nijaz Skenderagić, predsjednik skupštine Udruženja poslodavaca

U odnosu na zemlje EU ta razlika je neuporediva kao i prepreke koje se pojavljuju na tržištu.

"Subjekti koji su i do sada bili na granici rentabilnosti ići će na smanjenje zaposlenosti. Knzum i Mercator imaju oko 3.300 radnika", kazao je Nihad Imširović, član upravnog odbora Udruženja poslodavaca KS, kompanija Konzum d.o.o.

Na žalost neki će se objekti morati zatvoriti a kraj maja je rok za plaćanje komunalnih taksi.

"Sasvim sigurno da će biti pogođene usluge ugostiteljstva i trgovine s obzirom na broj objekata koje imaju jer se ne pravi značajna razlika između malih i velikih preduzeća, a razlika je profitabilnost", dodao je Imširović.

Iz udruženja ističu kako profitabilnost nije vezana za veličinu preduzeća te se nadaju da će u narednom periodu sa Vladom KS moći postići kompromis a sve u cilju zadržavanja postojećih radnih mjesta.