{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslodavci u FBiH: Prijedlozi o doprinosima i porezu na dohodak dodatno opterećuju niže plaće

8.6.2018. u 14:19
17
46
Poslodavci u FBiH: Prijedlozi o doprinosima i porezu na dohodak dodatno opterećuju niže plaće
17
Poslodavci u FBiH: Prijedlozi o doprinosima i porezu na dohodak dodatno opterećuju niže plaće
Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozdravljaju ponovno aktiviranje rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i rad na donošenju reformskih zakona. Ipak, upozoravaju da će prijedlogom Vlade FBiH Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima naročito biti opterećene najniže plaće.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Nažalost, prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak FBiH koje je u četvrtak utvrdila Vlada FBiH, iako nazvani reformskim, u suštini su više kozmetički, nego reformski", ističu u svojoj reakciji poslodavci FBiH.

U Udruženju poslodavaca FBiH su svjesni da je slanje ovih prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru direktna posljedica pritiska predstavnika određenih međunarodnih finansijskih organizacija, ali je najmanje što se od Vlade FBiH moglo očekivati jeste da predlože zakone o doprinosima i porezu na dohodak koji će biti reformski po svojoj suštini, a ne samo po nazivu.

U obrazloženju za donošenje ovih prijedloga zakona se tvrdi da se radi o neutralnoj reformi, što uopće nije tačno. Kalkulacije koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH govore da će ukoliko se ovi zakoni usvoje prihodi države biti povećani za 1,5-2 %.

"Čak i da se radi o neutralnoj reformi, a ne radi se, postavlja se pitanje zašto raditi na nečemu četiri godine, a da pri tome neće biti nikakvih promjena. Naročito, ne rasterećenja privrede i povećanja plaća radnika u privatnom sektoru, što je jedan od ciljeva reformske agende", dodaju.

Iz UPFBiH naglašavaju da bi, ukoliko se usvoje, predloženi prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak, doveli do rasterećenja viših plaća koje dobijaju zaposleni u javnom sektoru, dok bi niže plaće bile dodatno opreterećene, što bi dovelo do novih nameta u realnom sektoru koji je i sada po velikim pritiskom različitih davanja prema državi.

"Umjesto rasterećenja realnog sektora, usvajanje ovih prijedloga zakona bi dovelo do novih opterećenja“, naglašavaju iz UPFBiH.

U Udruženju poslodavaca FBiH očekuju i nadaju se da će zastupnici i delegati u Parlamentu Federacije BiH djelovati u interesu onih koji su ih birali, pokazati ekonomski patriotizam i odbiti da štite interese MMF-a, na taj način što neće usvojiti prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak u obliku koji je predložila Vlada FBiH. Sigurni smo da stranke neće preuzeti rizik, glasajući za predložene zakone, četiri mjeseca pred izbore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: