{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslodavci u FBiH: Prijedlozi o doprinosima i porezu na dohodak dodatno opterećuju niže plaće

8.6.2018. u 14:19
17
46
Poslodavci u FBiH: Prijedlozi o doprinosima i porezu na dohodak dodatno opterećuju niže plaće
17
Poslodavci u FBiH: Prijedlozi o doprinosima i porezu na dohodak dodatno opterećuju niže plaće
Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozdravljaju ponovno aktiviranje rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i rad na donošenju reformskih zakona. Ipak, upozoravaju da će prijedlogom Vlade FBiH Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima naročito biti opterećene najniže plaće.
"Nažalost, prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak FBiH koje je u četvrtak utvrdila Vlada FBiH, iako nazvani reformskim, u suštini su više kozmetički, nego reformski", ističu u svojoj reakciji poslodavci FBiH.

U Udruženju poslodavaca FBiH su svjesni da je slanje ovih prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru direktna posljedica pritiska predstavnika određenih međunarodnih finansijskih organizacija, ali je najmanje što se od Vlade FBiH moglo očekivati jeste da predlože zakone o doprinosima i porezu na dohodak koji će biti reformski po svojoj suštini, a ne samo po nazivu.

U obrazloženju za donošenje ovih prijedloga zakona se tvrdi da se radi o neutralnoj reformi, što uopće nije tačno. Kalkulacije koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH govore da će ukoliko se ovi zakoni usvoje prihodi države biti povećani za 1,5-2 %.

"Čak i da se radi o neutralnoj reformi, a ne radi se, postavlja se pitanje zašto raditi na nečemu četiri godine, a da pri tome neće biti nikakvih promjena. Naročito, ne rasterećenja privrede i povećanja plaća radnika u privatnom sektoru, što je jedan od ciljeva reformske agende", dodaju.

Iz UPFBiH naglašavaju da bi, ukoliko se usvoje, predloženi prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak, doveli do rasterećenja viših plaća koje dobijaju zaposleni u javnom sektoru, dok bi niže plaće bile dodatno opreterećene, što bi dovelo do novih nameta u realnom sektoru koji je i sada po velikim pritiskom različitih davanja prema državi.

"Umjesto rasterećenja realnog sektora, usvajanje ovih prijedloga zakona bi dovelo do novih opterećenja“, naglašavaju iz UPFBiH.

U Udruženju poslodavaca FBiH očekuju i nadaju se da će zastupnici i delegati u Parlamentu Federacije BiH djelovati u interesu onih koji su ih birali, pokazati ekonomski patriotizam i odbiti da štite interese MMF-a, na taj način što neće usvojiti prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak u obliku koji je predložila Vlada FBiH. Sigurni smo da stranke neće preuzeti rizik, glasajući za predložene zakone, četiri mjeseca pred izbore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: