Privreda
0

Posljednji LOT Sarajevske zaobilaznice bit će završen za 10 mjeseci

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić predao je danas u Butilama ugovor za izgradnju LOT-a 3A Sarajevske zaobilaznice čelnim ljudima konzorcija Euroasfalt i ŽGP, koji će u narednih 10 mjeseci izgraditi posljednju dionicu zaobilaznice.

Vrijednost ugovora iznosi 36,8 miliona KM sa PDV-om, a novac je osiguralo preduzeće Autoceste FBiH iz vlastitih sredstava. Izgradnjom ovog LOT-a povezat će se izgrađena autocesta sa dionicom u izgradnji Vlakovo - Tarčin sa jedne i Jošanica - Zenica sa druge strane. Direktor Karić je izjavio kako je BiH prije deset godina uzela gotovo 90 miliona eura za izgradnju Sarajevske zaobilaznice.

"Kao što vidimo, taj posao do danas nije završen, jer je na ovoj dionici umjesto autoputa još uvijek livada. Međutim, Autoceste su preuzele na sebe ovaj dio posla i ja vam garantujem da će ova dionica biti završena za 10 mjeseci, čime ćemo imati spojenih skoro 100 km autoputa u Federaciji BiH, od Tarčina do Zenice", rekao je Karić.

On je istakao kako je posebno značajno to što će posao izvoditi domaće firme, nakon što su se na zaobilaznici prethodnih godina "vrtjele" firme iz inozemstva te ni nakon deset godina nije završen započeti posao.

Direktor Euroasfalta Hamed Ramić je naveo kako je dionica dosta zahtjevna, između ostalog, jer je to područje sa visokim nivoom podzemnih voda, te je dodao kako će na terenu biti angažovano 350 radnika, uz obećanje da će posao biti završen na vrijeme.

Ceremoniji su prisustvovali i federalni premijer Nermin Nikšić, te resorni ministar saobraćaja Enver Bijedić, koji su istakli zadovoljstvo što Autoceste u njihovom mandatu ispunjavaju, kako su rekli, ambiciozno uspostavljeni cilj da naprave više autoputa nego sve prethodne vlade zajedno. Naglasili su kako će izgradnjom zaobilaznice biti riješen veliki dio problema sa zagušenjem saobraćaja u Sarajevu.

Podsjetimo, Vlada FBiH je zadužila Autoceste u februaru 2012. za LOT 3, poddionica Butila - Vlakovo u dužini četiri kilometra sa priključnom cestom Mostarsko raskršće, nakon čega je to preduzeće završilo eksproprijaciju zemljišta i pribavljanje građevinske dozvole za LOT 3A, pri čemu su iz vlastitih sredstava izdvojili 18 miliona KM za otkup zemljišta. Nakon toga su završili tendersku proceduru i posao dodijelili domaćem konzorciju.