Obrazac MIP-1023
1

Porezna uprava FBiH poziva građane da isprave greške na poreznim prijavama

S. Š.
Sjedište Porezne uprave FBiH u Sarajevu (Foto: E. H./Klix.ba)
Sjedište Porezne uprave FBiH u Sarajevu (Foto: E. H./Klix.ba)
Porezna uprava FBiH obavještava sve korisnike da najkasnije do kraja mjeseca oktobra isprave sve eventualne greške na obrascu MIP-1023 kao mjesečni izvještaj o isplaćenim platama i ostalim prihodima.

Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike - poslodavce da su dužni Poreznoj upravi dostaviti ispravno popunjen obrazac MIP-1023 Mjesečni izvještaj o isplaćenim platama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak.

Ispravnost popunjenog obrasca MIP-1023 porezni obveznici-poslodavci mogu provjeriti prilikom njegovog popunjava.

Naime, prilikom podnošenja obrasca MIP-1023 porezni obveznici dobiju listu validacija-kontrola o ispravnosti formata ili podataka, tako da se utvrđene nepravilnosti mogu odmah ispraviti.

Samo ispravno popunjen obrazac može proći sistem kontrole Porezne uprave Federacije BiH nakon čega se može poslati nadležnim fondovima putem kojih zaposlenici ostvaruju prava po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti.

Iz Porezne uprave FBiH podsjećaju obveznike da u svakom trenutku mogu elektronski pristupiti svojoj sintetičkoj i analitičkoj poreznoj kartici i tako provjeriti sva zaduženja i sve izvršene uplate javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH.

Pristup poreznoj kartici i provjeri da li su prijave evidentirane u Poreznoj upravi i plaćeni porezi i doprinosi mogu se izvršiti na linku http://www.pufbih.ba/v1/stranica/7 - zvaničnoj stranici Porezne uprave FBiH.

"Pozivamo sve porezne obveznike da koriste ovu uslugu i da nakon podnošenja porezne prijave i uplate javnog prihoda sami provjere da li su zaduženje i uplata evidentirani na poreznoj kartici u Poreznoj upravi. Korištenjem ove usluge bit ćete sigurni da su vaša zaduženja i uplate tačne, a time ćete racionalizirati svoje poslovanje, ubrzati komunikaciju s Poreznom upravom i omogućiti brže dobivanje uvjerenja o plaćenim obavezama", poručili su iz Porezne uprave FBiH.

U slučaju bilo kojeg neslaganja stanja na poreznoj kartici, te stanja u zaduženjima i uplati javnih prihoda u knjigovodstvu, porezni obveznici mogu kontaktirati nadležnu poreznu ispostavu kako bi se otklonile nejasnoće i sva neusaglašena stanja.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da najkasnije do 31.oktobra izvrše provjere ispravnosti obrasca MIP-1023 i podnesu prijave poreza na dohodak i doprinosa koje nisu blagovremeno podnijeli i plate javne prihode zaključno sa septembrom 2022. godine i time izbjegnu sankcije propisane zakonom.