Privreda
7

Ponovo odgođen početak izgradnje termoelektrane Ugljevik 3

Piše: G. D.
Izgradnja Termoelektrane Ugljevik 3 koja je trebala početi u drugoj polovini ove godine, prolongirana je za proljeće naredne godine.

Lazar Stojanović, zamjenik rukovodioca izgradnje rudnika uglja za potrebe TE Ugljevik 3 u kompaniji Comsar energy, kaže da su kineski partneri u međuvremenu "digli" cijenu ove investicije, procijenjene na iznos veći od 300 miliona eura.

"Razgovori s njima bit će nastavljeni oko obezbjeđenja najpovoljnije cijene za izgradnju ovog elektroenergetskog objekta. Što se tiče eksproprijacije zemljišta za potrebe rudnog kopa, već je proglašen javni interes za to zemljište, ali nam u narednom periodu predstoji sporazumno dogovaranje sa vlasnicima parcela koje će biti eksproprisane", kaže Stojanović.

Izgradnja nove termoelektrane u Ugljeviku bila je najavljena za maj 2013. godine, tako da je ovo, ustvari, drugo odlaganje planiranog roka za početak radova. Predviđeni rok za izgradnju termoelektrane je 36 do 40 mjeseci nakon početka radova.

Kompanija Comsar energy u prošloj godini izgradila je kampus za radnike i dobila je upotrebnu dozvolu. U međuvremenu je urađeno oko 80 posto pripremnih radova na izgradnji deponije uglja i urađen projekt i prikupljena je potrebna dokumentacija. Istovremeno, izgrađena su dva lokalna puta i izgradnja dva mosta na rijeci Janji, koji su predati na upotrebu opštini Ugljevik.