Poljoprivrednici TK zbog suše traže proglašenje stanja elementarne nepogode

F
FENA
8.8.2017. u 15:33
15
27
Poljoprivrednici TK zbog suše traže proglašenje stanja elementarne nepogode
15
Poljoprivrednici TK zbog suše traže proglašenje stanja elementarne nepogode Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoke temperature i suša koja je zadasila područje BiH proteklih dana stvorila je poteškoće u poljoprivredi i mogla bi doprinijeti manjim poljoprivrednim prinosima, a na području Tuzlanskog kantona posebno se njeni efekti odražavaju u voćarstvu i mljekarstvu.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona Ilija Stojak izjavio je da je stanje na terenu zabrinjavajuće, poljoprivrednici su u teškom stanju te se mogu očekivati velike štete.

Iz ovog udruženja apeliraju na nadležne da proglase stanje elementarne nepogode, poručivši da je poljoprivrednicima potrebna pomoć, posebno u osiguranju dovoljne količine vode za stoku.

Stojak navodi da cisterna vode košta od 70 do 90 KM, što je, smatra, nerealna cijena i dodatno usložnjava situaciju.

Po njegovim riječima, najrazvijenije grane poljoprivrede na području Tuzlanskom kantonu su voćarstvo i mljekarstvo, u kojima se proizvođači upravo i suočavaju s najvećim posljedicama suše. Zbog nedostatka zelene mase i sušenja pašnjaka, ugroženi su mljekari, a smanjene su količine i kvalitet mlijeka.

S problemima se, naglašava Stojak, suočavaju i voćari, jer većina voćnjaka na području TK nije adekvatno opremljena zaštitnim mrežama i sistemom za navodnjavanje.

-Imamo primjer u našoj sredini da je proizvođač aronije, koji je na pet dunuma zasadio dvije hiljade stabala, imao totalnu štetu, jer nije imao navodnjavanje - kaže Stojak.

Ocjenjuje da su za ovakve neprilike potrebni veći podsticaji i kapitalna ulaganja za navodnjavanje, te da je važno izvršiti jesenju sjetvu na adekvatan način.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: