Udruženje poljoprivrednika
0

Poljoprivrednici opet obmanuti

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) smatra da su poljoprivrednici opet obmanuti te da to pokazuje Prijedlog programa novčanih potsticaja za poljoprivredu za 2009. , koji je sačinilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u kojem je za sektor poljoprivrede predviđeno svega 34 miliona KM ili oko 2,3 posto od federalnog budžeta.

Kako se navodi u današnjem saopćenju UPBiH, to je za dva miliona manje u odnosu na 2007. godinu i tri puta manje od iznosa predviđenog Strategijom razvoja poljoprivrede.

  • Federalna vlada ostala je poljoprivrednicima dužna za 2008. iznos od 16 miliona KM. Kad se tome doda i odnos Razvojne banke FBiH prema poljoprivredi u koju je ta razvojna ustanova plasirala u prošloj godini svega dva miliona KM, onda je lako zaključiti da su poljoprivrednici još jednom obmanuti kao što je obmanuto i naše stanovništvo u očekivanjima da će početi jesti domaću hranu, kaže se u saopćenju UPBiH.

Udruženje također upozorava javnost da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prevarilo i proizvođače mlijeka tako što je u zadnjih pola godine obećavalo predstavnicima poljoprivrednika da će stvoriti bolji ekonomski ambijent za mljekarski sektor.