{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivrednici nezadovoljni iznosom za poticaje u poljoprivredi

F
FENA
4.1.2009. u 11:50
0
1
Poljoprivrednici nezadovoljni iznosom za poticaje u poljoprivredi
0
Poljoprivrednici nezadovoljni iznosom za poticaje u poljoprivredi
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) izražava nezadovoljstvo usvojenim budžetom Federacije BiH za 2009. godinu u kome su izdvajanja za poticaje u poljoprivredi umanjena za nekoliko miliona KM u odnosu na 2008.
"Vlada Federacije BiH je na ovaj način predložila, a oba doma Federalnog parlamenta potvrdila ponovnu prevaru poljoprivrednih proizvođača u Federaciji BiH", navodi u saopćenju UPBiH.

Predstavnici vlasti u BiH su, kako dodaju, bez predhodno donesenih mjera zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA koji je doprinio još većem porastu vanjskotrgovinskog deficita zemlje, čiji je iznos u 2008. dosegao rekordnih 10 milijardi KM.

UPBiH ističe da su na njihova upozorenja da će ugovori o slobodnoj trgovini dovesti poljoprivrednike u BiH u još teži položaj i da neće moći biti konkurentni na tržištu, predstavnici vlasti na državnom i entitetskim nivoima kazali da će se povećanjem novčanih izdvajanja za poticaje iz entitetskih budžeta pomoći domaćoj poljoprivredi da bude konkurentnija.

"Poljoprivrednicima u Federaciji BiH ne preostaje ništa drugo nego da pozovu premijera i ministra finansija Federacije BiH da podnesu ostavke na te funkcije i time daju mogućnost drugim ljudima da zaštite domaću poljoprivrednu proizvodnju što oni očigledno ne žele. U suprotnom ćemo ih primorati da to učine korištenjem u svijetu već viđenih načina borbe za ostvarivanje svojih prava", navodi UPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: