Poljoprivrednici nezadovoljni iznosom za podršku poljoprivredi

F
FENA
25.12.2008. u 15:20
0
0
Poljoprivrednici nezadovoljni iznosom za podršku poljoprivredi
0
Poljoprivrednici nezadovoljni iznosom za podršku poljoprivredi
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) ističe da su se objelodanjenjem Nacrta budžeta FBiH za 2009. godinu sumnje poljoprivrednika u federalne vlasti pokazale istinitim.
Da su federalne vlasti definitivno digle ruke od poljoprivrednog sektora, kako se navodi u saopćenju UPBiH, jasno pokazuju predviđena izdvajanja za podršku poljoprivredi u 2009. ,oko 50 miliona KM, a to znači da je taj iznos ostao na ovogodišnjem nivou.

UPBiH ističe da je ranije ruke od poljoprivrednog sektora diglo i Vijeće ministara, uvođenjem BiH u zonu slobodne trgovine, ali da je ono
pokazalo i određenu dozu brige za tu „stratešku“ granu. Naime, preporučilo je entitetima da je spase od strane konkurencije većim novčanim i drugim potsticajima.

U saopćenju za javnost, UPBiH podsjeća da RS ima za oko trideset miliona KM veći poljoprivredni budžet, Makedonija, koja je manja od Federacije BiH, kako se navodi, planira u narednoj godini poljoprivredi dati 180 miliona KM, dok Hrvatska izdvaja za poljoprivredu deset puta više nego cijela BiH.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: