Ministar najavio
13

Poljoprivredni sektor će ove godine imati na raspolaganju 21 milion eura

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio je nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH da je razgovarao sa šefom Delegacije EU Johanom Sattlerom i da mu je rečeno da će poljoprivredni sektor u BiH ove godine imati 21 miliona eura na raspolaganju.

"U tome je značaj poljoprivrednog sektora kao jednog od top sektora u BiH", kazao je Košarac, dodavši da su zbog toga raspravljali i usvojili informaciju o unapređenju kapaciteta poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u BiH.

Vijeće ministara BiH je, prema njegovim riječima, procijenilo da BiHa ima svoju razvojnu šansu u domenu razvoja poljoprivrede.

"Iz tog aspekta smatramo značajnom činjenicu da treba unapređivati savjetodavne službe s obzirom na to da se BiH treba pripremati za IPARD sredstva koja su veoma važna za razvoj u poljoprivredi", istakao je on.

Navodi kako su na sjednici Vijeća ministara BiH razgovarali o proširenju kapaciteta savjetodavnih službi.

"Statistika pokazuje da u zemljama Evropske unije na jednog savjetodavca dođe od 50 do 60 poljoprivrednika, dok mi imamo situaciju da na jednog savjetodavca dođe od 800 do 900 poljoprivrednika", rekao je Košarac.

Košarac smatra da službe, prisutne u entitetima i Distriktu Brčko, imaju svoje kapacitete, ali da moraju definitivno koristiti druga nedostajuća sredstva kako bi savjetodavnu službu u poljoprivrednom sektoru mogli koristiti na najbolji mogući način.

"Cilj je poljoprivrednu zajendicu spremiti za IPARD sredstva i približiti je evropskim pravnim stečevinama. U tom pravcu će ići Vijeće ministara", kazao je Košarac.

Nastavit će, kako kaže, u skladu sa zakonom vršiti koordinaciju savjetodavnih tijela, kako bi se što prije približili korištenju IPARD sredstava.

"Uložiti ćemo dodatne napore kako bismo pojačali kapacitete", zaključio je Košarac.