{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljoprivreda BiH pred kolapsom

A
29.6.2013. u 10:39
7
55
Poljoprivreda BiH pred kolapsom
7
Poljoprivreda BiH pred kolapsom
Nakon što je Predsjedništvo BiH prihvatilo odluku o proširivanju primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima na Republiku Hrvatsku počev od 1. jula 2013. godine, koja će važiti do dana početka primjene Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH, stigle su reakcije poljoprivrednika iz BiH, odnosno iz Seljačkog saveza FBiH.
Član Upravnog odbora Seljačkog saveza FBiH Dobroslav Bukmir je, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao da da ova odluka nije ništa neočekivano.

Prema njegovim riječima, to, prije svega, nije dobro za poljoprivredu BiH.

"Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi će ulaziti u BiH, a mi u EU ne možemo, osim kože i meda, ne možemo ništa izvoziti. Ja sam već rekao da mi imamo kolaps poljoprivrede i bez toga, a time još više. Hrvatski proizvodi će ovdje biti konkurentni, a mi ako ne možemo izvoziti u EU, onda ne možemo ni u Hrvatsku izvoziti ovo što smo dosad izvozili", pojasnio je Bukmir.

On je dodao da je on proizvođač krompira kojeg danas posljednji put iz BiH izvozi u Hrvatsku.

Bukmir je istakao da će njegove kolege sa sjevera BiH biti u problemu. Svoj krompir oni neće imati gdje prodati, jer je bh. tržište malo.

"Doći će do kolapsa cijena i vjerovatno do bankrota poljoprivrednika. Takav slučaj je i u mliječnoj proizvodnji", istakao je Bukmir.

On je kazao da će Seljački savez, u čijem se Upravnom odboru nalazi, podržati kolege mljekare iz RS-a i Federacije koji su najavili da će, ako to tako ostane, u roku od 20-tak dana blokirati carinske terminale, granične prijelaze u cijeloj državi.

“Bojim se, kako se sve ovo odvija, da će i ova država biti u kolapsu, a ne samo poljoprivreda . Ipak, mi ćemo nešto pokušati. Nije problem okaniti se proizvodnje, ali šta onda raditi. Ja ne vidim da su dobri ni ostali dijelovi privrede", rekao je Bukmir u izjavi za agenciju Anadolija.

Prema njegovim riječima, poljoprivreda se uništava godinama, a od ponedjeljka će najveći problem imati proizvođači mlijeka i mesa, ali i krompira.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je na 47. vanrednoj sjednici donijelo Odluku o prošenju primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima na Republiku Hrvatsku.

Ovom odlukom se prihvata prošenje primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima na Republiku Hrvatsku počev od 1. jula 2013. godine, koja će važiti do dana početka primjene Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice, s jedne, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: