Privreda
0

Poljaci zainteresirani za saradnju s Elektroprivredom BiH

FENA
Direktor JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) Amer Jerlagić, sa saradnicima, te direktori sedam rudnika koji su odnedavno uvezani s EPBiH, razgovarali su danas u Sarajevu o mogućnostima poslovne saradnje s delegacijom poljskih privrednika koji su bili u pratnji Andrzeja Tyszkiewicza, ambasadora Republike Poljske u BiH.

S obzirom na to da je riječ o renomiranim poljskim firmama sa širokim proizvodnim mogućnostima, razgovorima su prisustvovali i predstavnici kompanija iz bh. metalske industrije: Arcelor Mittala, Livnice Visoko, Željezare Ilijaš, Tvornice transportnih uređaja iz Tuzle, Metalnog iz Zenice, Bekto Precise iz Goražda, Unis grupe iz Sarajeva, Elektromonta iz Banovića, ELIR-a Nikola Tesla iz Tuzle, Livnice čelika iz Tuzle, TMIH-a iz Novog Travnika i Rudostroja iz Kaknja.

Kako se navodi u saopćenju Elektroprivrede BiH, razgovorima o mogućnoj poslovnoj saradnji su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Jednostrana ocjena učesnika sastanka bila je da postoje svi uvjeti za uspostavu neposredne obostrane poslovne saradnje, posebno, u realizaciji predstojećeg investicionog ciklusa JP EPBiH, u planiranoj modernizaciji sedam rudnika i modernizaciji i izgradnji elektroenergetskih objekata.

Delegaciju poljskih privrednika su činili: Thomas Jakubowski, zamjenik predsjednika Grupe FAMUR, Lech Brojewski, direktor za tehnologiju firme PIOMA, Jozef Chromik, direktor za izvoz firme PMG, Krzysztof Slota, zamjenik predsjednika Uprave katovičke firme ZRE, Ryszard Misz, direktor Tvornice kablova i Sebastian Pospiech, rukovodilac u Fabrici turbina, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.