Planirano proširenje
1.3k

Pogledajte kako će izgledati novi terminal sarajevskog aerodroma vrijedan 38 miliona KM

Piše: E. S. H.
Tendencija rasta prometa na Međunardonom aerodromu Sarajevo očekuje se i u ovoj godini, posebno zbog uvođenja novih linija, pa se očekuje da bi u ovoj godini kroz sarajevski aerodrom moglo proći i više od 900.000 putnika. Zbog toga proširenje pristanišne zgrade terminala B predstavlja prioritetni strateški projekt za Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Kako nam je rekla Sanja Bagarić-Arnaut iz Odjela za odnose s javnošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo, shodno nedavno usvojenom Planu poslovanja za period 2017.-2019. maksimalno je intenzivirana aktivnost u kontekstu proširenja pristanišne zgrade - terminal B te je upravo na osnovu sačinjenog idejnog projekta osigurana odgovarajuća urbanistička saglasnost nadležnog federalnog ministrarstva.

"S obzirom na rast prometa iz godine u godinu, evidentno je da postojeća infrastruktura uskoro neće moći zadovoljiti potrebe putnika i prometa na sarajevskom aerodromu. Pristanišna zgrada terminala B je objekt kroz koji se vrši prihvat i otprema aviona, putnika, prtljaga, pošte i robe, dakle radi se o jednom od najznačajnijih objekata na Međunarodnom aerodromu Sarajevo koji svojim resursima osigurava izvršavanje aviooperacija. Terminal B je dimenzioniran za procesuiranje milion putnika", pojasnila nam je Bagarić-Arnaut.

Posao izrade glavnog projekta rekonstrukcije i proširenja terminala B dodijeljen je projektantskoj kući "Grupa Arh" poznatog sarajevskog arhitekte Seada Gološa.

"Radi se inicijalno o projektu koji je ista projektantska kuća izradila još prije sedam godina, a koji je bio osnova za pregovaranje s EBRD-om u smislu zatvaranja finansijske konstrukcije. Nažalost, prethodni menadžment je odustao od proširenja pristanišne zgrade, što se pokazalo kao retrogradna odluka jer imamo situaciju da su svi kapaciteti terminala B postali limitirani, odnosno dostigli su svoj maksimum. Naravno, projekt koji je rađen prije više od sedam godina mora biti detaljno preprojektiran kako bi se prilagodio postojećim domaćim i međunarodnim regulativama, odnosno kako bi se prilagodio aktuelnim avijacijskim i sigurnosnim trendovima, standardima i potrebama modernog aerodroma, a sve u cilju kvalitetnijeg i efikasnijeg procesuiranja putnika, prtljaga i aviona", kazala nam je Sanja Bagarić-Arnaut.

Pojasnila je i da se radi o izuzetno kompleksnom i izazovnom projektu, posebno uzimajući u obzir da izvođenje radova na proširenju pristanišne zgrade ne smije utjecati na redovno obavljanje aviooperacija, odnosno da nema kašnjenja ili eventualnih prekida u radu.

Proširenje treba osigurati dodatnih 9.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže i to suteren, prizemlje i dva sprata.

Dograđeni dio objekta će činiti jedinstvenu arhitektonsku, građevinsku i tehnološku cjelinu s postojećim terminalom B. Planirano je proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških za potrebe: registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i u odlasku, čekaone za ukrcavanje putnika, hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaone za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi.

Procijenjena vrijednost investicije je 38 miliona konvertibilnih maraka.