Privreda
13

Počinje snimanje cesta u BiH

FENA
U okviru SENSOR projekta finansiranog od Evropske Komisije odnosno Programa Transnacionalne saradnje za Jugoistočnu Evropu (SEE), u Bosni i Hercegovini u narednom periodu počinje snimanje cesta, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK-a).

U Sarajevu je protekle sedmice u organizaciji BIHAMK-a održana Radionica za partnere projekta SENSOR kojoj su pored predstavnika organizatora prisustvovali i stručnjaci JP Ceste FBiH, JP Autoceste FBiH, tehnički direktor EuroRAP-a Steve Lawson, predstavnik SENSOR projekta Olivera Đorđević, te Marko Ševrović i Darko Babić sa Fakulteta Prometnih znanosti (Zagreb). Tom prilikom je dogovoren početak realizacije ovog projekta koji se odnosi na snimanje cesta u BiH.

Naime, krajem oktobra prošle godine uz podršku EuroRAP-a (Evropski program za ocjenu cesta) i Fondacije za cestovnu sigurnost (Velika Britanija), BIHAMK je potpisao Ugovor o realizaciji i postao jedan od partnera SENSOR projekta (Sigurni putevi jugoistočnog susjedstva ).

Osnovni cilj navedenog projekta je izgraditi sigurniju mrežu cesta u regiji jugoistočne Evrope kroz izradu mapa rizika koje pokazuju gdje je rizik nastanka nezgode veliki, snimanje - inspekciju karakteristika cesta s ciljem utvrđivanja zašto rizik nastaje i plana investiranja u sigurnije ceste s ciljem utvrđivanja gdje i kako najbolje investirati i tako smanjiti broj stradalih u nezgodama.

Inače, ovu Mapu rizika za magistralne ceste u FBiH, BIHAMK je u saradnji sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije i JP Ceste FBiH, realizirao sredinom 2010. godine za šta je na FIA kongresu održanom u Portugalu 2011. godine dobio posebno priznanje Generalne skupštine EuroRAP-a.