Privreda
74

Počinje sa radom IPI akademija, prva privatna visokoškolska ustanova u TK

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Internacionalna poslovno-informaciona akademija, prva privatna visokoškolska ustanova u Tuzlanskom kantonu, u oktobru će ozvaničiti početak izvođenja nastave na studijskim programima: Informacione tehnologije, Tržišne komunikacije i Savremeno poslovanje i informatički menadžment.

Slogan prve privatne visokoškolske ustanove u TK je: "Studij po mjeri poslodavaca", što u konačnici znači da će iškolovani kadrovi odmah odgovoriti postavljenim izazovima u preduzećima gdje pronađu zaposlenje.

"Nedavno smo dobili Rješenje o ispunjenosti uslova za osnivanje i početak rada od resornog ministarstva u Vladi TK. U toku je postupak licenciranja studijskih programa, kojih nema na Univerzitetu u Tuzli, nakon čega ćemo početi sa upisom studenata. Očekujemo da u prvoj godini rada imamo upisani 140 studenata", kaže Damir Bećirović, direktor popularne IPI akademije.

Većinski vlasnik je preduzeće Tehnograd Company, koji u sektori obrazovanja ima iskustva jer je šezdesetih godina prošlog vijeka to preduzeće bilo pokretač i osnovač Srednje građevinske škole u Tuzli.

"IPI akademija će ostvariti saradnju sa sličnim akademija iz evropskih gradova, a naša diploma se ni po čemu ne razlikuje od diplome Univerziteta u Tuzli, jer obje ustanove imaju isto rješenje izdato u Ministarstvu obrazovanja. Procjene govore kako blizu 6.000 građana Tuzlanskog kantona studira u drugim gradovima, a naša je želja da kvalitetom studija, nastavnog kadra i drugih resursa mlade ljude iz TK ohrabrimo da upišu naše studijske programe. Svjesni smo da će vladati određena skepsa, ali vjerujte da smo postavili visoke ciljeve i da želimo stvoriti respektabilnu visokoškolsku akademiju u TK", kaže Hamza Šarić, direktor Tehnograd Company, većinskog vlasnika IPI akademije.

Sjedište IPI akademije bit će u blizini Skvera, a u toku su završni radovi na zgradi. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 600.000 KM, a pored redovnog studiranja, organizovat će se vanredni studij i on line studij. Nastavni kadar je iz Tuzlanskog kantona, a IPI akademija do kraja predstojeće školske godine planira povezivanje sa regionalnim akademijama s ciljem realiziranja postidplomskog i doktorskog studija.