Spajanje BiH i Srbije
364

Počinje izgradnja autoputa od Vukosavlja do Brčkog, Dodik postavio kamen temeljac

S. Š.
Dodik postavio kamen temeljac i ozvaničio početak radova na autoputu Vukosavlje-Brčko (Foto:Vlada RS
Dodik postavio kamen temeljac i ozvaničio početak radova na autoputu Vukosavlje-Brčko (Foto:Vlada RS
Ceremonijom kod Modriče večeras je ozvaničen početak radova na realizaciji izgradnje autoputa Vukosavlje - Brčko koji će BiH povezati sa susjednom Srbijom.

Dionica autoputa Vukosavlje - Brčko duga je 33 kilometra i dio je autoputa koji će povezati BiH i Srbiju, a koji je kao prioritetni pravac definisan Prostornim planom Republike Srpske i strateškim planovima preduzeća "Autoputevi RS".

Radove na izgradnji ovog autoputa izvodit će firma "China State Construction Engineering Corporation Limited", koja je jedina ispunila uslove i to s ponudom mnogo skupljom od one koja je procijenjena. Vlast u RS-u je obezbijedila i dodatni novac te će cijeli projekat s PDV-om koštati 765 miliona KM.

Kod Modriče, u mjestu Garevac je večeras, postavljanjem kamena temeljca, ozvaničen početak radova na izgradnji autoputa koji će spajati BiH i Srbiju.

Svječanosti prisustvuje i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i premijer Vlade RS-a Radovan Višković, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić, ministar transporta i komunikacije BiH Vojin Mitrović, v.d. direktora "Autoputeva RS" Slobodan Stanarević i kineski partneri.

"Naš plan je da izgradimo i povežemo Banja Luku sa Bijeljinom i Srbijom, povezati RS prema Zvorniku, Han Pijesku, Sokocu, Višegradu, Palama, a onda se spustiti prema Trebinju. Nećemo stati na njemu", poručio je Dodik.

Premijer Vlade RS-a Radovan Višković kazao je da će izgradnja ove dionice autoputa biti na dobrobit svih građana.

Put se pruža između Vukosavlja u RS-u i Brčko Distrikta. Druga dionica od 37 kilometara ići će od Brčkog do Bijeljine gdje će spojiti sa dionicom autoputa koji se pruža od granice sa Srbijom, odnosno od Rače.

Predviđeno da 20 kilometara tog autoputa bude izgrađeno za 36 mjeseci i spojeno na novi most preko Save i na trasu od mosta do Kuzmina i petlju koja će ovdje biti izgrađena za uključenje na autoput do Beograda.

Očekuje se da će sve biti završeno do 2030. godine.