Privreda
57

Počeo 12. sajam pčelarstva i pčelarske opreme "Bee Fest 2014"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sajam pčelarstva i pčelarske opreme ''Bee Fest 2014'' otvoren je danas u Sarajevu na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović gdje će svoje proizvode do nedjelje nuditi više od 50 proizvođača.

Organizatori su najavili da će ovogodišnji, 12. sajam, biti fokusiran na temu ''Pčelarstvo kao generator zapošljavanja''.

Uime organizatora Samira Katica Arnautović medijima je kazala da je to cilj i fokus osoba koje se bave organizacijom sajma, jer smatraju da pčelarstvo može biti unosan posao i osnovni izvor finansiranja.

Istakla je da BiH bilježi rast broja osoba koje su se pčelarstvom počele baviti profesionalno.

  • Interes svih nas je da animiramo ljude da se bave pčelarstvom, jer BiH ima izuzetno dobre uslove za pokretanje te vrste biznisa - navela je Katica Arnautović U okviru programskih aktivnosti, kako je najavila, danas će biti predstavljen projekt Fondacije ''Snaga volje'', koja je na poslovima proizvodnje košnica u proteklih godinu dana zaposlila 40 ljudi, od kojih su njih 35 invalidi.

Uime Fondacije, Kenan Đozo je istakao da je u okviru projekta u kratkom periodu postignut odličan kvalitet proizvoda, uz cijene koje su vrlo konkurentne na tržištu.

Fondacija danas također predstavlja Projekt ''Košnica za bolji život osobe s intelektualnim poteškoćama'' u okviru kojeg će dodijeliti 20 košnica za 20 djece iz Centra ''Vladimir Nazor'' u Sarajevu.

Time žele osigurati kontinuiranu podršku porodicama djece sa posebnim potrebama.

Iz Fondacije pozivaju sve zainteresirane donatore, fizičke osobe i pravne subjekte , da se priključe projektu koji ima za cilj da osigura donacije košnica za 1.500 djece sa posebnim potrebama, koliko ih ima u Kantonu Sarajevo.

Aktivnost zajednički organizuju Direkcija sajma, Fondacija ''Snaga volje'' i USAID/Sida FARMA projekat.

U narednom periodu stručnjaci USAID/Sida FARMA projekta pomoći će Fondaciji u kreiranju brenda i promotivne strategije za med koji će proizvoditi osobe sa invaliditetom.

Tokom festivala će biti promovirani i drugi uspješni primjeri zapošljavanja i društveno odgovornog poslovanja u sektoru pčelarstva.