Važan projekat
225

Počelo probijanje tunela Kobilja Glava kao dijela Prve transverzale u Sarajevu

V. K.
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta saopćio je kako je počelo probijanje tunela Kobilja Glava što je projekat od velikog značaja kako za glavni grad tako i za FBiH.
Kako je naglasio ministar, izgradnjom ovog tunela značajno će se smanjiti gužve, ali i poboljšati veza između kantona.

"Počelo je probijanje tunela Kobilja Glava, prvog tunela kojeg gradi Kanton Sarajevo. Njegovom izgradnjom i spajanjem na magistralni put M18, smanjit će se gužve, poboljšati veza općina i kantona, povećati sigurnost učesnika u saobraćaju. Nema stajanja", poručio je Šteta.

Tunel će biti izgrađen kao nastavak na dionicu Prve transverzale, a sastojat će se od dvije cijevi, unutar kojih će biti ugrađena najsavremenija oprema.

"Veliki posao je iza nas, a mnogo posla nas još čeka. Izgradnja ovog tunela od velikog je značaja za svakog stanovnika Kantona Sarajevo, ali i Federacije. Ovo je jedan od najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata, a njegovom realizacijom će se potpuno promijeniti slika Sarajeva", izjavio je ministar Šteta prilikom posjete gradilištu.

Projekat se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a, a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova. Vrijednost ugovora je nešto više od 31 milion eura bez PDV-a.