Formirani mobilni timovi
39

Počela vakcinacija radnika u prostorijama sarajevskih kompanija

B. T.
Mogu biti vakcinisani i radnici iz drugih kantona (Foto: Shutterstock)
Mogu biti vakcinisani i radnici iz drugih kantona (Foto: Shutterstock)
Počela je vakcinacija radnika u prostorijama kompanija na području Kantona Sarajevo, što je rezultat dogovora Udruženja poslodavaca FBiH sa ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH pokrenulo je ovu aktivnost na području cijele Federacije BiH, a ministar zdravstva KS Haris Vranić zahvalio se Udruženju poslodavaca FBiH koje je pokazalo društvenu odgovornost, naglašavajući da je vakcinacija jedini put ka vraćanju u normalni život.

Pored radnika iz kompanija koje su se prijavile omogućeno je i vakcinisanje njihovih članova porodica i ostalih zainteresovanih, za šta su se prijavili UPFBiH, koje je Ministarstvu dostavilo spiskove.

Radnici trenutno mogu birati vakcine AstraZeneca i Sinopharm, a prema najavama Federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u narednom periodu se očekuju i određene količine Pfizera.

U narednih nekoliko dana proces imunizacije će se vršiti po kompanijama, za šta je angažovano 10 medicinskih sestara i tehničara koji će činiti mobilne timove. Naophodno je da radnici imaju zdravstvenu knjižicu, a sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS bit će iskoordinirano izdavanje potvrda o vakcinaciji. Radnici iz drugih kantona također mogu biti vakcinisani, a potvrdu o vakcinaciji će moći dobiti u kantonu prebivališta.

Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je predstavnike Udruženja banaka, Udruženja društava za osiguranja, kantonalne privredne i obrtničke komore, Udruženja taksista i ostala poslodavačka udruženja da se jave kako bi dogovorili dalje aktivnosti, a koje se odnose na imunizaciju radnika.