Mala privreda
20

Počela montaža plastenika koje je Općina Centar dodijelila za 14 domaćinstva

Klix.ba
U ponedjeljak je počela montaža plastenika sa dodatnom opremom koje je Općina Centar dodijelila za 14 domaćinstava sa Kromolja, Slatine, Grdonja, Panjine kule i Nahoreva i taj posao će biti završen do kraja ove sedmice.

Naime, Općina Centar predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, u cilju podrške zapošljavanju, obezbijedila je u ovogodišnjem budžetu 20.000 KM za nabavku plastenika, površine 50 kvadratnih metara, sa dodatnom opremom koji su dodijeljeni poljoprivrednicima, pripadnicima boračke i izbjegličke populacije koji imaju prebivalište na području središnje sarajevske općine.

Na javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika, koji je bio objavljen 12. februara 2018. godine i bio otvoren 15 dana, zaprimljena su 44 zahtjeva koja su uputili stanovnici rubnih područja općine Centar. Kako je bilo navedeno u javnom pozivu pravo na dodjelu plastenika imali su svi zainteresovani stanovnici općine Centar koji posjeduju, odnosno koji su zakonski korisnici poljoprivrednog zemljišta na području ove općine, pogodnog za plasteničku proizvodnju.

Članovi stručne komisije su u saradnji sa uposlenicima općinske Službe za privredu i lokalni ekonomski obišli domaćinstava čiji su članovi predali zahtjev za dodjelu plastenika i utvrdili pogodnost zemljišta za zasnivanje plasteničke proizvodnje, a zatim je izvršeno bodovanje i predloženi su kandidati koji ispunjavaju uslove za dodjelu plastenika.

Tako su ove godine plastenike sa dodatnom opremom dobili i 4. aprila 2018. godine potpisali ugovore sa načelnikom Ajnadžićem poljoprivrednici: Muhamed Pandžić, Mehmed Pandžić, Ermin Muharemović, Sead Pandžić, Osman Somun, Amer Škrijelj, Hamdija Hrbat, Edhem Murto, Amila Pandžić, Ajkuna Ivazović, Aziz Bavčić, Džemal Smaji, Bersida Pašić i Ibro Borovina.

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Ajnadžić je kazao da ovaj projekt svake godine okuplja sve više zainteresovanih ljudi za ovu vrstu proizvodnje.

"Općina Centar je posljednje tri godine podijelila 70 plastenika koji zauzimaju površinu od 3.500 kvadratnih metara i u narednom periodu imamo namjeru podijeliti isti broj plastenika. Ovaj projekt je u vrhu prioriteta za administraciju Općine Centar i dobro je prihvaćen među stanovnicima koji imaju priliku baviti se poljoprivrednom proizvodnjom. Također želim reći da aprilskim rebalansom općinskog budžeta planiramo obezbijediti dodatna sredstva za nabavku još plastenika koje ćemo podijeliti ove godine. Ukoliko budete zainteresovani za plasman svojih proizvoda Općina Centar je spremna finansirati zakup stola na jednoj od tržnica u ovoj općini, a vaše je da donesete i prodajete ono što ste proizveli u svojim plastenicima", kazao je Ajnadžić poljoprivrednicima.

Nakon toga općinski načelnik je potpisao i ugovor sa direktoricom Opće zadruge "Bios" iz Visokog Elvirom Karić, za postavljanje 14 plastenika sa četverogodišnjom garancijom na foliju i konstrukciju.