Pohvalio se rezultatima
28

Plenković predstavio nove ekonomske mjere: Subvencije plata i smanjenje radnog vremena

R. D.
Plenković na konferenciji za medije u Banskim dvorima
Plenković na konferenciji za medije u Banskim dvorima
Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je novi set mjera za podršku ekonomiji pogođenoj pandemijom koronavirusa. Glavni fokus ovih mjera je na subvencioniranje plata radnicima koji će imati skraćeno radno vrijeme.

Plenković je na početku kazao kako je njegova vlada reagovala pravovremeno, te kako je, između ostalog, na subvencije plata u ugroženim sektorima isplaćeno 5,6 milijardi kuna, što je s doprinosima ukupno 8 milijardi kuna (više od milijardu eura). Kazao je kako je u martu poticaje koristilo skoro 500 hiljada radnika.

"Učinkovotost mjera pokazaju podaci broja osiguranika odnosno braja zaposlenih. Ako uporedimo broj osiguranika s kraja feburara, znači prije pandemije i danas, četiri mjeseca kasnije imamo više zaposlenih nego prije krize", izjavio je Plenković-

Naše aktivnosti kao odgovor na pandemiju koronavirusa prepoznala je i EU, nastavio je, što stoji u svakom njenom izvještaju.

"Sada idemo dalje s mjerama, idemo sa skraćivanja radnom vremena. Cilj je sačuvati radna mjesta kod onih poslodavaca koje su doživjeli pad aktivnosti, a podršku je moguće koristiti za 10 do 20 posto zaposlenih. Trajanje ove mjere se predviđa na sedam mjeseci. Kriterij za dobivanje je pad prometa", pojasnio je premijer Hrvatske te precizirao kako će se dodijeljivati podrška od najviše 2.000 kuna mjesečno.