{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plantažu malina podigli zahvaljujući prijateljima od Australije do Amerike

19.8.2015. u 08:12
462
78
Plantažu malina podigli zahvaljujući prijateljima od Australije do Amerike
462
U naselju Golubovići na području općine Rogatica Izet Bahtanović je podigao veliku plantažu malina ispunivši tako i višegodišnji san o povratku u rodno mjesto i plantaži.
Bahtanovići su na pet dunuma zemlje zasijali šest hiljada sadnica maline te očekuju dobre prinose. Pretpostavke su da će ove godine ubrati oko četiri tone maline, proizvoda koji je danas itekako tražen tako da je tržište za malinu sa plantaže već osigurano.

"Kad bi još država malo više pomogla onda bi se moglo sve to proširiti", kaže Izet Bahtanović.

A upravo je zbog nedostatka sluha i boljeg odnosa prema povratnicima na samom početku Izet imao velike probleme.

U želji da podigne plantažu aplicirao je za kredit od 30 hiljada maraka po osnovu turske kreditne linije za pomoć povratnicima te ponudio hipoteku čija je vrijednost daleko veća od traženog iznosa. Međutim, iz banke su insistirali da se dodatno osiguraju žirantima, na šta Izet nije htio pristati čak i pod uslovom da nikad ne ostvari san o plantaži.

"Tražili su mi još i žirante i ja sam ih pitao zašto ako ja već imam hipoteku koja je vrjednija. Rekli su da se može svašta desiti. Ja sam im onda rekao da ne želim, jer ne mogu zarobiti na taj način svoje prijatelje i odustao sam", priča nam Bahtanović.

No ovom povratniku se zaista desilo čudo jer je pomoć stigla neočekivano. U trenutku dok se rušio njegov san o plantaži i životu u rodnom mjestu, javili su se njegovi prijatelji od Australije do Amerike. Čuli su za njegove probleme i nisu mu dozvoli da odustane.

"Ima ih sa raznih strana. Jedan iz Žepe, drugi iz Ustikoline, treći rodom iz Donjeg Vakufa, dali su mi novac sa rokom vraćanja kad mognem", priča Izet.

Izetova kćerka Amina oduševljena je očevim biznisom. Porodica s ponosom pokazuje maline iz plantaže i nada se dobrom urodu.

"Najljepše je kad radite i vidite rezultate svog rada", dodaje ovaj povratnik.

U narednoj godini planira i proizvodnju sadnica malina koje će iskoristiti za proširenje plantaže, a nešto bi trebalo ostati i za prodaju, jer proizvodnja malina u BiH postaje pravi trend.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: