Značajna investicija
64

Pivara Tuzla pustila u rad savremeni pogon za boce i limenke

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Pivara Tuzla u ovoj poslovnoj godini planira uložiti 4,6 miliona konvertibilnih maraka u proizvodne pogone. U prva dva mjeseca 2018. godine od ukupnog investicijskog ciklusa uloženo je 1,2 miliona maraka u kompresorsko postrojenje za PET boce i limenke koje je danas pušteno u rad te filtraciono postorojenje za finu filtraciju piva i kupovinu novih vozila.

Kompresorsko postrojenje za PET boce i limenke dodatno će unaprijediti i povećati proizvodnju piva i ostalih proizvoda u Tuzlanskoj pivari, što i jeste krajnji cilj menadžmenta ove kompanije koja je u proteklom periodu otvorila distributivne centre u Sarajevu i Bihaću.

"Ovo postrojenje je neophodno za velike količine zraka koji se koristi za tehnološki proces proizvodnje piva. Nedostatak ovog postrojenja predstavljao je jednu od kritičnih tačaka koje su se nalazile u investicijskim planovima", kazao je direktor Pivare Tuzla Fahrudin Salihović, naglasivši da je s dva nova automobila dodatno upotpunjen vozni park.

Pivara Tuzla zapošljava blizu 220 radnika, a u protekle tri godine kroz investicijske cikluse u ovu kompaniju je uloženo skoro 15 miliona KM.

"Trendom investicijskog ulaganja Pivara Tuzla postaje moderna i respektabilna kompanija. Iz svega ovoga proizilazi da smo dobitnici prestižnih nagrada u svijetu i na domaćem prostoru. Crpimo izvorišta BiH, želimo da plaćamo uredno koncesije, akcizu i PDV. Takve preuzete obaveze i dalje želimo izmirivati u potpunosti te biti pozitivan primjer. Ovo je način kako se gradi privredno društvo i BiH", istakao je Salihović.

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar danas je kazao da je veoma značajno da Tuzlanska pivara čuva radna mjesta.

"Ovo je naš, domaći brend koji moramo još više promovisati. Mi smo i koncesioni dio za Tuzlansku pivaru završili te će vjerovatno njeni prihodi biti još veći i kvalitetniji. Nadamo se da će zaposleni od toga imati najviše koristi, skupa sa svim ostalim građanima TK", rekao je Puškar.

Današnjem svečanom puštanju u rad novog postrojenja prisustvovao je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je rekao da je na vlastima da stvore uslove za smanjivanje javne potrošnje te kompanije poput Tuzlanske pivare zaštite od nelojalne konkurencije.

Kao i svih prethodnih godina Pivara Tuzla i ove godine organizuje nagradnu igru koja počinje danas u 14 sati, a sa sobom nosi izuzetno bogat nagradni fond.

Nagradna igra pod geslom "Kad si sretan ti naruči tuzlansko" traje do 31. augusta 2018. godine kada će biti izvučen dobitnik glavne nagrade automobila Passat B8.

Svi oni koji žele učestvovati u nagradnoj igri potrebno je da kupe Tuzlanski pilsner u pakovanju od 0,33 l ili 0,5 l te sa čepova staklenki pošalju kod putem SMS poruke na broj 091 212 405.

Također, svakog 20. u mjesecu bit će izvlačene brojne vrijedne nagrade kao što su putovanja, bicikli, tableti, mobilni telefoni...