Privreda
20

Peršić: Želimo da pošaljemo poruku da je BiH mjesto gdje se može ulagati

FENA
Vedran Peršić
Vedran Peršić
U Londonu će sutra biti održan Investicioni forum BiH - Velika Britanija na kome se očekuje više od dvije stotine učesnika.

Investicioni forum organizuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Velike Britanije. Forum je osmišljen kao platforma za umrežavanje i razgovore da bi se potencijalni investitori iz Velike Britanije upoznali o potencijalima BiH u oblastima turizma, poljoprivrede, energije i razvoja infrastrukture.

Jedan od partnera Investicionog foruma je Sberbank i predviđeno je da se, među ostalima, učesnicima obrati predsjednik Uprave Sberbank Europe Mark Arnold koji će pozvati investitore da ulažu u Bosni i Hercegovini.

"Izdvojit će neke od prednosti BiH kao što je obrazovana radna snaga, te fokusirati njene prednosti kada je riječ o potencijalima za ulaganje u turizam, energiju, poljoprivredu i infrastrukturu", izjavio je za Fenu Vedran Peršić, vođa marketinga i komunikacija Sberbank BH.

Po njegovim riječima, Sberbank, koja je prisutna u BiH nakon akvizicije Volksbank International, posvećena je razvoju BiH i partneri su ove investicione konferencije da bi pomogli naporima bh. vlasti da se privuku prijeko potrebne investicije u BiH.

"Forum će okupiti više od 200 učesnika, među kojima neke od najeminetnijih ljudi iz privatnog i javnog života BiH, predstavnike ministarstava, Centralne banke BiH, Agencije za promociju stranih investicija, Elektroprivrede BiH i još nekih privrednih subjekata", kazao je Peršić.

"Iz pozicije Sberbanke također želimo da pošaljemo jaku poruku da BiH jeste mjesto gdje se može ulagati", istakao je Peršić.