Oduševljen našom zemljom
34

Paviljon BiH na EXPO 2020 posjetio ministar vanjskih poslova UAE i sin osnivača ove države

M. P.
Razgovarano o mogućnostima za unapređenje saradnje
Razgovarano o mogućnostima za unapređenje saradnje
Paviljon Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi EXPO 2020 proteklog vikenda posjetio je Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na paviljonu naše zemlje Al Nahyana je ugostio ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, koji je kazao kako je ovo velika čast za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da je od 192 zemlje svijeta, Al Nahyan, uz mali broj drugih, izabrao da posjeti i našu zemlju.

"Velika nam je čast i ogromna satisfakcija što je ministar vanjskih poslova UAE i jedan od najvažnijih članova Vlade odlučio posjetiti našu zemlju na izložbi EXPO. S obzirom na to da je ovdje čitav svijet i da je mogao birati koji paviljon će posjetiti, činjenica da je izabrao i našu zemlju za nas je više nego što smo mogli očekivati", kazao je Delić, te istakao da je u ugodnom razgovoru s ministrom razmijenio ideje i sugestije za poboljšanje političko – ekonomskih odnosa između naših zemalja.

Kazao je Delić i kako su članovi bh. delegacije, koja je trenutno u Dubaiju, iskoristili priliku da ministru Al Nahyanu skrenu pažnju na to da UAE, kao jedna od zemalja s kojima BiH ima dobre prijateljske odnose, još uvijek nema ambasadu u BiH, te da je od iznimne važnosti, kako zbog unapređenja postojećih odnosa, uspostavljanja bilateralne saradnje i privlačenja direktnih investicija iz UAE u BiH, da se ambasada Emirata što prije otvori u BiH. Al Nahyan je, kaže Delić, obećao da će Ministarstvo vanjskih poslova UAE povećati napore na tom polju.

Al Nahyan nije krio oduševljenje Bosnom i Hercegovinom, dok su ga se posebno dojmile prirodne ljepote BiH i kulturno – historijska baština BiH, te je istakao da bi i sam volio imati imanje u Bosni i Hercegovini.

Sheikh Abdulah bin Zajed je član Savjeta za nacionalnu sigurnost UAE, zamjenik predsjednika Stalnog komiteta za granice UAE, predsjednik Nacionalnog savjeta za medije, predsjednik Upravnog odbora Emirates fondacije za razvoj mladih, zamjenik predsjednika odbora direktora Abu Dhabi fonda za razvoj (ADFD) i član odbora Koledža nacionalne odbrane. Također je bio i ministar informisanja i kulture od 1997. do 2006. godine, te predsjedavajući Emirates Media Incorporated, predsjednik Fudbalskog saveza UAE, kao i podsekretar Ministarstva informacija i kulture od 1995. do 1997. Sin je osnivača UAE, Zayeda bin Sultan Al Nahyana i jedan je od najvažnijih ljudi u ovoj zemlji.