Forum u Sarajevu
38

Parlamentarac Muslić: Brojni privrednici se raspitivali kako mogu biti dio kineskog "Pojasa i puta"

FENA/Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Državni parlamentarac Albin Muslić (SDP) je izjavio da su se brojni privrednici raspitivali kako mogu biti dio globalnog infrastrukturnog plana "Pojas i put", čiji je tvorac Kina.
To je kazao na današnjem forumu "Kafa i čaj" s temom "Visokokvalitetna saradnja u okviru inicijative 'Pojas i put' i saradnja Kine i Bosne i Hercegovine".

Muslić je zamjenik predsjedavajućeg Grupe za Aziju u Parlamentu Bosne i Hercegovine te ja kao dio ove parlamentarne grupe boravio u Kini tokom Trećeg foruma. Smatra da se vide pozitivne strane te posjete.

"Javili su nam se brojni privrednici koji su se raspitivali o načinima kako se mogu uključiti u inicijativu 'Pojas i put' kako bi se okoristili o ovu saradnju", rekao je.

Kineski ambasador u Bosni i Hercegovini Ji Ping je spomenuo plan "Global Gateway", koji je predložila Evropska unija, a za koji smatra da se može uskladiti s inicijativom "Pojas i put". Osim toga, mišljenja je da se plan ekonomskog rasta Zapadnog Balkana (Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova) može se uskladiti sa saradnjom Kine i država centralne i istočne Evrope.

"Time se daju mogućnosti da sve strane u potpunosti iskoriste svoje prednosti kako bi formirali novi obrazac trodimenzionalne i raznolike saradnje te kako bi zajednički pomogli zemljama Zapadnog Balkana da ubrzaju izgradnju transportne i energetske infrastrukture i digitalnu transformaciju", konstatovao je Ji, naglasivši da Kina podržava integraciju Bosne i Hercegovine u EU, ali i više saradnje Bosne i Hercegovine sa Kinom.

Današnji forum u Sarajevu o odnosima Kine i Bosne i Hercegovine (Foto: FENA)
Današnji forum u Sarajevu o odnosima Kine i Bosne i Hercegovine (Foto: FENA)

Obratio se i Tian Dewen, zamjenik direktora Instituta za ruske, istočnoevropske i centralnoazijske studije pri Kineskoj akademiji društvenih nauka (CASS).

Govorio je u kontekstu Trećeg foruma inicijative "Pojas i put" za međunarodnu saradnju koji se prošli mjesec održao u Pekingu, uz prisustvo visokih dužnosnika 151 države i 41 međunarodne organizacije, uz potpisane ugovore u vrijednosti 97,2 milijarde dolara.

Tian je istakao da će ključni kineski stav ostati isti, a to je da svaka zemlja ima svoja unutrašnja pitanja u čije rješavanje se Kina ne miješa te da je "Pojas i put" donio mnogo toga pozitivnog za sve učesnike, i ne samo u materijalnom smislu kroz razvoj projekata.

"Mi smo uvjereni da Kina može pomoći Bosni i Hercegovini da se razvija", rekao je Tian.

Direktorica Arhiva Bosne i Hercegovine Danijela Mrda, koja je predvodila jednu drugu bh. delegaciju u prošlomjesečnoj posjeti Kini, također je prenijela svoja iskustva te iskazala čvrsto uvjerenje da postoji mogućnost za unapređenje ekonomskih odnosa.

"Svijet se mijenja nevjerovatnom brzinom i potrebno je da to prepoznamo", napomenula je Mrda.

Učesnici su govorili o pozitivnim primjerima saradnje dvije države, kao što je bezvizni režim koji je Bosni i Hercegovini donio veliki broj turista, kao i projekte koji se odnose na infrastrukturu i energetiku, a nezaobilazne su bile i aktuelne teme u vezi s kineskom pozicijom u međunarodnim odnosima.

O svojim iskustvima sa puta u Kini govorio je i Faruk Borić, predsjednik Udruženja prijateljstva Bosne i Hercegovine i Kine koje je i organizator foruma "Kafa i čaj". Borić je ocijenio da je napredak Kine vidljiv i nezaustavljiv, što Bosna i Hercegovina treba iskoristiti u narednoj deceniji u kojoj se očekuje razvoj digitalnog i zelenog "Pojasa i puta". Današnji forum u Sarajevu organizovalo je Udruženje prijateljstva Bosne i Hercegovine i Kine.