Privreda
125

Parlament FBiH dao podršku za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla

Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiH dao je podršku izgradnji Bloka 7-450 MW u termoelektrani Tuzla i Bloka 1 u termoelektrani Banovići. Odluka je usvojena sa 53 glasa "za".

Podsjetimo, generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica prezentirao je dosadašnje aktivnosti na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla ističući da bi njegova izgradnja koštala oko 1,5 milijardi KM.

Ponuda projektnog partnera kineskog Konzorcija Gezhouba Group Company Limited (CGGC), China i Gunagdong Electric Power Desing Institute ( GEDI), China teška je 785,6 miliona eura. Ponuđeni model finasiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EPBiH i 85 posto kredita EXIM Bank. Konzorcij CGGC i GEDI je izvođač radova po principu "ključ u ruke" .

Izgrađeni Blok 7 TE Tuzla bio bi u 100 postotnom vlašništvu JP Elektroprivreda BiH, koja bi imala i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Generalni direktor Rudnika mrkog uglja Banovići Munever Čergić precizirao je da trenutno za izgradnju Bloka 1 TE Banovići, snage 300 MW, prijavljeno 11 ponuđača, od čega je osam iz Kine.

On je rekao da je vrijednost investicije oko milijardu KM, te da taj rudnik ima kapacitet za snabdijevanje dva takva bloka.

Blok 1 bio bi u 100 postotnom vlasništvu RMU Banovići, koji bi imao i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Predstavnički dom dao je danas saglasnost na predloženi izbor konzorcija iz Kine za preferiranog ponuđaca za izbor projektnog partenera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Ovom odlukom sačuvat će se radna mjesta, najprije rudara rudnika Kreka, a bit će otvorena i nova.