{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pandža: Stanje u Aluminiju teže nego ranije, struju i dalje kupujemo na dan

Piše: R. D./Klix.ba
9.11.2018. u 16:57
2
314
Pandža: Stanje u Aluminiju teže nego ranije, struju i dalje kupujemo na dan
2
Pandža: Stanje u Aluminiju teže nego ranije, struju i dalje kupujemo na dan
Foto: R. D./Klix.ba
Vlada FBiH donijela je odluku o konsolidaciji Aluminija d.d. Mostar, ali stanje u ovom nekadašnjem gigantu je i dalje jako loše. Uprava kaže kako još uvijek ovisi o dobroj volji poslovnih partnera.
Dražen Pandža, v.d. direktor Aluminija za Klix.ba kaže kako je stanje čak i teže nego je bilo početkom oktobra.

"Električnu energiju sada kupujemo na znatno kraći vremenski period, nekada i za samo jedan dan, još uvijek nismo nadvladali ključne probleme, a u isporuci sirovina u potpunosti ovisimo o dobroj volji naših poslovnih partnera koji nam još uvijek pomažu. Stanje je znatno teže nego je bilo", kaže Pandža.

Kaže kako vezano Zaključak Vlade FBiH od 19. oktobra, revizija u Aluminiju već radi svoj posao i njihov će nalaz biti završen do 20. ovog mjeseca, kako je i naloženo.

"Mi, kao Društvo, radimo na mjerama internih ušteda, a još čekamo na realizaciju otvorenja posebnog konsolidacijskog računa, što zavisi o proceduri koju provodi Vlada. Odlukom Vlade, operativna sredstva koja ćemo dobiti iznose 1,1 milion KM, od čega je milion namijenjen za tekuću operativnost, a preostalih 100 hiljada KM za plaćanje revizorske kuće, i to su jedina sredstva koja će nam biti operativna", kazao je.Pojašnjava da iznos od 47,5 miliona KM koji stoji u odluci Vlade FBiH se odnosi na dugovanje prema Elektroprivredi HZHB, zaključno s 2013. godinom, koji treba biti predmetom reprogramiranja.

"Ta sredstva nisu niti mogu biti operativna. Naime, u skladu s Zakonom o financijskoj konsolidaciji, samo dugovanja ostvarena do kraja 2013. godine mogu biti predmetom ovoga reprogramiranja, i to isključivo uz suglasnost vjerovnika koji, zapravo, nema obvezu prihvatiti ponuđeni dogovor i model reprogramiranja. To nije završeno i na tomu se, u stalnoj komunikaciji s kolegama iz EPHZHB, intenzivno radi", izjavio je Pandža.

Dodaje kako je proizvodnja na istom nivou, a za spominjani "topli režim" je neprovodiv, što je resornom ministru detaljno objašnjeno, te je Vlada od toga i odustala. Iz Aluminija su ranije kazali kako su načelno s Elektroprivredom HZHB dogovorili "smjer i način reprogramiranja kako staroga dugovanja u iznosu od 184 milijuna KM, tako i ovoga novonastalog u iznosu od 23,9 miliona KM".

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o finansijskoj konsolidaciji Aluminija koja obuhvata izmirenje dugovanja nastalih do 30. septembra 2013. godine u ukupnom iznosu od 47.423.156,03 KM, a to će biti učinjeno na osnovu sporazuma s davaocima ulsuga, dobavljačima i zaposlenicima. Postupak konsolidacije može trajati najkasnije do 10. jula naredne godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: