Nova pravila za Aluminij
6

Pandža: Imamo promjene u proizvodnji, odluka Elektroprivrede HZHB tek treba dati rezultat

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nova godina trebala bi mostarskom Aluminiju donijeti neke nove režime proizvodnje, a rezultati odluke Elektroprivrede HZHB o snabdijevanju električnom energijom tek treba da daju rezultate.

Dražen Pandža, v. d. direktora Aluminija d.d. Mostar, za Klix.ba kaže kako je uprava u novembru predstavila nadzornom odboru plan proizvodnje za 2019. godinu, prilagođen uslovima na tržištu, a posebno cijenama električne energije.

"Svjesni činjenice kako možemo očekivati visoke cijene električne energije tokom cijele 2019. godine, planom je predviđena smanjenje proizvodnje tekućeg metala iz elektrolize, a povećanje proizvodnje iz pretapanja čvrstoga metala u ljevaonici. Naravno, sve je usklađeno i sa zahtjevima naših kupaca", kaže Pandža.

Još uvijek nisu sanirani problemi u vezi s nabavkom električne energije, a čeka se da odluka Skupštine Elektroprivrede HZHB o isporuci električne energije uz odgodu plaćanje donese očekivani rezultat.

"Tek smo početkom ovog mjeseca otpočeli implementacijU te odluke i čvrsto vjerujemo kako će polučiti željene rezultate", napomenuo je.

Kako nam kažu u Aluminiju, još uvijek su velika očekivanja od najvećeg pojedinačnog vlasnika Vlade FBiH.

"Imamo dobru komunikaciju s Vladom FBiH te i ovom prilikom zahvaljujem predsjedniku Vlade, dopredsjednici i resornom ministru na ukupnim aktivnostima u proteklom periodu. Uprava društva ustrajat će na zahtijevanju izvršenja preuzetih obveza iz Aneksa 8, a vjerujemo kako i Nadzorni odbor dijeli naše stajalište", kazao je Dražen Pandža.

Podsjećamo, koncem prošle godine bivši gigant proživljavao je teške trenutke koji su se manifestirali visokim cijenama električne energije i hroničnom nelikvidnošću.

Prijetilo je skidanje s elektroenergetske mreže, a do zaokreta je došlo u decembru kad je promjenom političke volje Elektroprivreda HZHB donijela odluku o snabdijevanju električnom energijom Aluminija po povoljnim uslovima.